Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Γερμανούς (44 %) τάσσονται υπέρ του καθολικού κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες, αλλά το 45 % θέλει ανοικτά σύνορα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών αγοράς Ipsos.

Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων για τους πρόσφυγες τάσσεται επίσης το 44% των Σουηδών, το 40%των Πολωνών, το 45%των Γάλλων και το 48%των Ιταλών.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στις περισσότερες χώρες η τάση της κοινής γνώμης για καθολικό κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2015.

Πολύ πιο ακραίες τάσεις εκφράζονται στην Τουρκία και την Ουγγαρία, όπου το 64% και το 55% αντίστοιχα θέλει να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αν και το κλείσιμο των συνόρων δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού της Γερμανίας, ωστόσο το 71% πιστεύει ότι οι τρομοκράτες έρχονται ως πρόσφυγες στη χώρα. Η έρευνα διεξήχθη μάλιστα πριν από τις επιθέσεις στη Νίκαια, το Βίρτσμπουργκ και το Άνσμπαχ.

Ο μεγαλύτερος φόβος ότι ισλαμιστές τρομοκράτες μεταμφιέζονται σε πρόσφυγες υπάρχει μεταξύ των Τούρκων (83%). Στη Ρωσία και την Ουγγαρία τον ίδιο φόβο εκφράζει το 77% και το 72% αντίστοιχα.

Αντίθετα, μόλις ένας στους έξι Ισπανούς φοβούνται ότι υπάρχουν τρομοκράτες μεταξύ των προσφύγων (16 %).

Η τρομοκρατική απειλή στη Γερμανία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ.

«Οι περισσότεροι αλλοδαποί που επιθυμούν να εισέλθουν ως πρόσφυγες στη χώρα μου, δεν είναι στην πραγματικότητα πρόσφυγες. Έρχονται για οικονομικούς λόγους ή για να ωφεληθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Γερμανίας», δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ στην Die Welt.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 22 % των Γάλλων ,το 28% των Τούρκων και το 38% των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι οι νεοφερμένοι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν με επιτυχία στην κοινωνία τους.

Αντίθετα, το 44%των Ούγγρων και το 43% των Ισπανών δηλώνουν αισιόδοξοι για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στις κοινωνίες τους.

Ο Δρ. Ρόμπερτ Γκριμ, επικεφαλής των Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών στο ινστιτούτο Ιpsos στη Γερμανία βλέπει μια πόλωση μεταξύ των Ευρωπαίων σχετικά με το προσφυγικό.

«Αλληλεγγύη από τη μία πλευρά, αλλά και φόβος από την άλλη για εισαγωγή της τρομοκρατίας. Αυτή η διάσταση προσδιορίζει το εύρος των απόψεων σε πολλές χώρες της ΕΕ. Ο χειρισμός των αιτούντων άσυλο, δηλαδή η αποδοχή και η κοινωνική ένταξη των νεοεισερχομένων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, είναι οι πολιτικές συζητήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον . Ακόμα και στην προεκλογική εκστρατεία για τις επερχόμενες γενικές εκλογές το 2017 στη Γερμάνια αυτές οι ερωτήσεις θα κυριαρχήσουν » δήλωσε ο Δρ.Γκριμ.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη την περίοδο 24 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου με τη συμμετοχή 16.040 ατόμων ηλικίας 16-64 ετών.