Στα ύψη βρίσκεται εκ νέου τις τελευταίες ημέρες η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στον απόηχο των καταγγελιών της Μόσχας για εισβολή ειδικών δυνάμεων στην χερσόνησο της Κριμαίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έδωσε διαταγή σε όλες τις μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία καθώς επίσης και στα ανατολικά της χώρας να τεθούν σε ύψιστη στρατιωτική ετοιμότητα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Ποροσένκο έδωσε εντολή στον ΥΠΕΞ να προετοιμάσει κύκλο επαφών με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Οι επαφές του Ουκρανού προέδρου με τους Ντόναλντ Τουσκ, Φρανσουά Ολάντ, Άγκελα Μέρκελ και Βλάντιμιρ Πούτιν θα έχουν ως αντικείμενο την κρίση που ξέσπασε μετά τις ρωσικές καταγγελίες, την Τετάρτη, ότι Ουκρανοί κομάντο προσπάθησαν να εισέλθουν στην ελεγχόμενη από ρωσικά στρατεύματα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ξέσπασε σκληρή διπλωματική κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επεσήμανε πως η Ουκρανία επιλέγει την τρομοκρατία αντί για την ειρήνη και ότι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Ο Πούτιν, μιλώντας στη Μόσχα, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Κιέβου «ηλίθιες» και «εγκληματικές» και ως εκ τούτου τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα νόημα διεξαγωγής συζητήσεων για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κίνα.

Επιπλέον ο Πούτιν διεμήνυσε ότι θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να αλλάξει η συμπεριφορά του Κιέβου.

Για ένα κυνικό πρόσχημα ώστε η Μόσχα να προβεί σε νέες στρατιωτικές απειλέςενάντια στην Ουκρανία έκανε λόγο απαντώντας ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ποροσένκο τόνισε πως η Ρωσία δεν θα επιτύχει να άρει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της με το να προσπαθεί να δυσφημίσει την Ουκρανία και πρόσθεσε πως αναμένει από την Ρωσία να συμβάλει στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας του Μινσκ.

«Οι ρωσικές κατηγορίες ενάντια στην Ουκρανία για τρομοκρατία στην κατεχόμενη Κριμαία ακούγονται εξωφρενικές και κυνικές όσο οι δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας για την απουσία ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς (περιοχή της Ουκρανίας), πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.