Ωμό τελεσίγραφο στις ΗΠΑ να εκδώσει τον θανάσιμό του αντίπαλο Φετουλάχ Γκιουλέν διατύπωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αργά ή γρήγορα οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαλέξουν. Είτε τον συνωμότη πραξικοπηματία (FETO) Γκιουλέν, είτε τη δημοκρατική χώρα που είναι η Τουρκία. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν», τόνισε ο «σουλτάνος» σε ομιλία του στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Εκείνοι που ακολουθούν τον τσαρλατάνο με έδρα την Πενσιλβάνια που πούλησε την ψυχή του στο διάβολο, ή το Ισλαμικό Κράτος που έχει αιματοκυλήσει μουσουλμάνους, ή το ΡΚΚ που χύνει αίμα εδώ και 30 χρόνια για να διχάσει τη χώρα και το έθνος, όλοι θα χάσουν στο τέλος», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως ο Γκιουλέν έχει δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος» στην Τουρκία και έχει σχηματίσει ένα δίκτυο με υποστηρικτές, εκ των οποίων Τούρκους αξιωματούχους.

Από την πλευρά του, ο ιεροκήρυκας, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος του Τούρκου προέδρου, δηλώνει ότι δεν εμπλέκεται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ενώ οι ΗΠΑ αρνούνται την έκδοσή του καλώντας την Τουρκία να καταθέσει «αποδεικτικά στοιχεία και όχι εικασίες».