Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνέλαβαν όμηρους περίπου 2.000 άμαχους κατά την αποχώρησή τους από την πόλη Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), η αραβοκουρδική συμμαχία, κατέλαβε πριν από μία εβδομάδα τη Μανμπίτζ, ωστόσο μικρός αριθμός τζιχαντιστών αντιστεκόταν και παρέμενε ακόμη στην πόλη. «Αποχωρώντας από μια συνοικία της Μανμπίτζ, οι τζιχαντιστές απήγαγαν περίπου 2.000 πολίτες» ανακοίνωσε η συμμαχία.

«Φεύγοντας από το αλ-Σίρεμπ, το τελευταίο προάστιο όπου είχαν οχυρωθεί, οι τζιχαντιστές απήγαγαν 2.000 πολίτες. Τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες, γεγονός που μας εμποδίζει να τους βάλουμε στο στόχαστρο», εξήγησε η FDS.

Οι άνδρες του ΙΚ έφυγαν με τους ομήρους προς την πόλη Τζαραμπλούς, ένα προπύργιο των τζιχαντιστών που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Μανμπίτζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την απαγωγή των αμάχων. Όπως ανέφερε, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν "με 500 αυτοκίνητα προς τη Τζαραμπλούς.

Η Μανμπίτζ ήταν ένα προπύργιο του ΙΚ πάνω στον άξονα ανεφοδιασμού της οργάνωσης από τα τουρκικά σύνορα προς τη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία.