Περισσότερες αποδείξεις για ουκρανικές ένοπλες εισβολές στην χερσόνησο της Κριμαίας προτίθεται να παράσχει στη Δύση, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κριμαία με στόχο την πρόκληση μιας νέας σύγκρουσης για την περιοχή αυτή, την οποία η Ρωσία προσήρτησε από την Ουκρανία το 2014. Η Ουκρανία απέρριψε την κατηγορία της Μόσχας.
Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να δώσει περισσότερα στοιχεία για την - σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές - από καιρού σχεδιαζόμενη ουκρανική συνωμοσία για την αποσταθεροποίηση της Κριμαίας.

Από την πλευρά του ο Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί μετά την συνάντησή τους στο Γεκατερίνμπουργκ στη Ρωσία, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στην κρίση στη Συρία. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι οι Σύροι μαχητές έχουν χρησιμοποιήσει τις προσωρινές καταπαύσεις του πυρός στις μάχες μέσα και γύρω από το Χαλέπι για να ανασυνταχθούν και να εφοδιαστούν όπλα.

Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι οι σύντομες καθημερινές εκεχειρίες που τίθενται σε εφαρμογή για να επιτρέψουν την είσοδο βοήθειας στην πόλη, όπως και στους άμαχους να την εγκαταλείψουν, δεν επαρκούν.

Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να παραταθούν οι εκεχειρίες προς το παρόν λόγω του κινδύνου που υπάρχει να χρησιμοποιηθούν από τους μαχητές για να ανασυνταχθούν και να εφοδιαστούν όπλα, κάτι που - σύμφωνα με τον ίδιο - έχουν κάνει στο παρελθόν.

Γυμνάσια στην ανατολική Μεσόγειο αρχίζει η Ρωσία

Προγραμματισμένα γυμνάσια, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε πως αρχίζει η Ρωσία.

Στόχος των ασκήσεων είναι ο έλεγχος των ικανοτήτων του ναυτικού, στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής κρίσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ομάδα κρούσης του ναυτικού θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, βάσει ενός σεναρίου που βρίσκεται «όσο το δυνατόν πιο κοντά» σε μια πραγματική επίθεση.