Πρόσφατη έρευνα υπολόγισε πως υπάρχει 20% πιθανότητα να σημειωθεί ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός στις δυτικές ακτές της Αμερικής στο βόρειο Ειρηνικό μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Οι κάτοικοι του βόρειου Όρεγκον, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πόλης Πόρτλαντ, έχουν 20% πιθανότητα να πληγούν από ένα σεισμό τουλάχιστον 8 Ρίχτερ, τον πρώτο τέτοιου μεγέθους εδώ και πάνω από 300 χρόνια.

Στις 26 Ιανουαρίου 1700, η ​​τεκτονική πλάκα του στενού Χουάν ντε Φούκα (ή Ιωάννη Φωκά) μετακινήθηκε, προκαλώντας έναν καταστροφικό σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ, κοστίζοντας τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων, και προκαλώντας ένα κύμα τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία δέκα ώρες αργότερα.

Καθώς η τεκτονική πλάκα γλιστρά συνεχώς κάτω από την γειτονική τεκτονική πλάκα της Βόρειας Αμερικής, ανιχνεύονται ετησίως αρκετές μικρές σεισμικές δραστηριότητες.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Κρις Γκολντφίνγκερ, γεωλόγο του Πανεπιστημίου Όρεγκον Στέιτ, βελτίωσε τις προηγούμενες προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ένας τεράστιος σεισμός θα πλήττει την Πολιτεία της Ουάσιγκτον κάθε 500 χρόνια και το βόρειο Όρεγκον κάθε 430 χρόνια, σε 430 και 350 χρόνια αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει 20% πιθανότητα το μεγάλο χτύπημα της περιοχής να συμβεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Εξάλλου, το Σαν Φρανσίσκο έχει πιθανότητα 50% για σεισμό τουλάχιστον 7 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Ο Γκολντφίνγκερ πιστεύει ότι αυτή η νέα, πρωτόγνωρη ευαισθητοποίηση από τα ευρήματα της έρευνας δεν πρέπει να μετατραπεί σε πανικό, αλλά σε ετοιμότητα και εστίαση στην εύρεση λύσεων.