Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετέφεραν οι ΗΠΑ 15 κρατούμενους του Γκουαντάναμο, προχωρώντας στην μεγαλύτερη εδώ και επτά χρόνια μεμονωμένη απελευθέρωση κρατουμένων από τη συγκεκριμένη φυλακή.

Μετά από τη μεταφορά των 15 κρατουμένων, οι 12 από τους οποίους είναι πολίτες της Υεμένης και οι άλλοι 3 Αφγανοί, ο αριθμός των κρατουμένων στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή ανέρχεται σε 61.

Η μεταφορά των κρατουμένων έγινε έξι μήνες μετά την τελευταία έκκληση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς το Κογκρέσο (το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι) για το κλείσιμο της φυλακής στο Γκουαντάναμο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε , το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν «την ευγνωμοσύνη τους στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ανθρωπιστική τους ενέργεια και την προθυμία τους να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να κλείσουν τις εγκαταστάσεις κράτησης στο Γκουαντάναμο».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως πλέον παραμένουν 61 κρατούμενοι σ' αυτό το κέντρο κράτησης το οποίο άνοιξε ο πρόεδρος Τζόρτζ Γ. Μπους στην Κούβα για να συγκεντρώσει εκεί τους κρατουμένους του "πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας".

Συνολικά πέρασαν από εκεί 780 κρατούμενοι, οι περισσότεροι ύποπτοι για τρομοκρατία οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και κρατήθηκαν επί χρόνια χωρίς δίκη, γεγονός που προκάλεσε πολλές διεθνείς καταδίκες.

Δώδεκα από τους κρατουμένους που απελευθερώθηκαν είναι Υεμενίτες και τρεις είναι Αφγανοί, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο Αφγανός Ομπαϊντουλάχ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2001 επειδή είχε κρύψει νάρκες στη χώρα του και κρατούνταν στο Γκουαντάναμο εδώ και περισσότερο από 13 χρόνια χωρίς δίκη.

Η Ουάσιγκτον αντιμετώπισε δυσκολίες για να βρει μια τρίτη χώρα που να δεχθεί τους Υεμενίτες, τους οποίους δεν μπορεί να αναλάβει η χώρα τους εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που διεξάγεται εκεί από το 2015.

Αφού μεταφερθούν στις τρίτες χώρες, οι πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο απελευθερώνονται εν γένει υπό επιτήρηση και εντάσσονται σε προγράμματα επανένταξης.