Χρηματική αποζημίωση ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων θα καταβληθεί τελικά σε μια οικογένεια στη Νέα Υόρκη για τον θάνατο του 28χρονου Ακάι Γκάρλεϊ, από αστυνομικά πυρά την ώρα που ανέβαινε ανυποψίαστος μια σκάλα.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον δικηγόρο της οικογένειας του θύματος ο δήμος της Νέας Υόρκης συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ 400.000 θα καταβάλει η εταιρεία διαχείρισης του κτιρίου και 25.000 ο αστυνομικός Πίτερ Λιάνγκ.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2014, σε ένα κτήριο του Μπρούκλιν, την ώρα που ο 28χρονος ανέβαινε με τα πόδια επειδή το ασανσέρ δεν ερχόταν.

Ένας αρχάριος αστυνομικός που περιπολούσε στο κλιμακοστάσιο, έναν όροφο πιο πάνω, πυροβόλησε καθώς άκουσε θόρυβο στη σκάλα. Η σφαίρα εξοστρακίστηκε στον τοίχο και πέτυχε τον Γκάρλεϊ, ο οποίος ήταν άοπλος.

Ο 28χρονος Λιανγκ, που υπηρετούσε στην αστυνομία μόλις για 4 μήνες πριν από το περιστατικό αυτό, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας τον περασμένο Φεβρουάριο και αποτάχθηκε. Τον Απρίλιο ωστόσο άλλος δικαστής αναθεώρησε την καταδίκη του και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή και 800 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Η οικογένεια του Γκάρλεϊ είχε προσφύγει εναντίον του δήμου της Νέας Υόρκης τον Μάιο του 2015.

Η Κίμπερλι Μπάλιντζερ, η μητέρα της 4χρονης κόρης του Γκάρλεϊ, είναι ικανοποιημένη από τη συμφωνία, πρόσθεσε ο δικηγόρος. «Μπορεί πλέον να συνεχίσει τη ζωή της και θα μπορέσει να μεγαλώσει το παιδί τους ώστε ο Ακάι να είναι υπερήφανος για αυτήν», πρόσθεσε.

Τα χρήματα θα κατατεθούν σε έναν λογαριασμό για την 4χρονη, όμως η μητέρα της, η οποία εργάζεται ως νοσοκόμα για κατ' οίκον φροντίδα ασθενών, θα μπορεί να λαμβάνει κάθε μήνα ένα ποσό για την εκπαίδευση της μικρής.