Σε προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem και στη σύλληψη 24 δημοσιογράφων της προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές, αρνούμενες ότι η νέα προσπάθεια φίμωσης ΜΜΕ εντάσσεται στο πλαίσιο εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Χθες, Τρίτη, δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εν λόγω εφημερίδα αποτελεί «φερέφωνο» του PKK, το οποίο στην Τουρκία θεωρείται έκνομο.

Σε συνέχεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας της εφημερίδας, που έχει μέση κυκλοφορία 7.500 φύλλα και εστιάζει στην σύγκρουση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με τους κούρδους μαχητές στην νοτιοανατολική Τουρκία, εξαπολύθηκε κυνηγητό κατά δημοσιογράφων και αρθρογράφων αυτής.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα στον ιστότοπο της, που παραμένει προσβάσιμος εκτός Τουρκίας, οι περισσότεροι από τους τουλάχιστον 24 κρατουμένους, συνελήφθησαν χθες σε επιδρομή που έγινε στα γραφεία της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη. Άλλοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους, ενώ τέσσερις δημοσιογράφοι άλλων μέσων ενημέρωσης που έκαναν ρεπορτάζ για την επιδρομή επίσης συνελήφθησαν.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται η Άσλι Ερντογάν, μια βραβευμένη συγγραφέας, που διατηρούσε στήλη στην Ozgur Gundem, ο Ραγκίπ Ζαράκολου, εξέχων αγωνιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρθρογράφος της εφημερίδας από τον οποίο οι Αρχές κατάσχεσαν βιβλία. Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα επίσης στο σπίτι της πολιτικού Φελίζ Κοτσάλι, επίσης συνεργάτιδας της εφημερίδας, τόνισε στο Reuters η Ερέν Κεσκίν, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρος και αρθρογράφος της εφημερίδας, στο σπίτι της οποίας έγιναν επιδρομές.

Άγνωστη παραμένει η τύχη των τεσσάρων αρχισυντακτών της Ozgur Gundem καθώς σε τηλεφωνική επικοινωνία του Reuters δεν απάντησαν.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ozgur Gundem – μια ιστορική κουρδική καθημερινή εφημερίδα στην Τουρκία – είναι απαράδεκτο. Προφανώς οι αρχές χρησιμοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να φιμώσουν κάθε φωνή που ασκεί κριτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Μόγκενς Μπλίχερ Μπγιέρεγκορντ με ανακοίνωση του.

Τον Μάρτιο οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού είχαν ακυρώσει τις δημοσιογραφικές ταυτότητες των δημοσιογράφων της εφημερίδας, η οποία είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 1992 και είχε πολλές προστριβές με τη δικαιοσύνη.

Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Ερντογάν μεταξύ άλλων και στον τομέα της ενημέρωσης βάζοντας «λουκέτο» σε συνολικά 130 μέσα ενημέρωσης στη χώρα ενώ οι συλληφθέντες εργαζόμενοι σε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέρχονται πια στους 99, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).