Να στήσει ένα προσωρινό καταυλισμό για περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορά της με την Ελβετία σχεδιάζει η Ιταλία, όπως δήλωσαν σήμερα ιταλοί αξιωματούχοι.

Από τα μέσα του Ιουλίου, οι ελβετικές αρχές άρχισαν να επιβάλουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου στα σημεία διέλευσης των συνόρων, ειδικά για τους μετανάστες που φθάνουν σιδηροδρομικώς από το Κόμο. Έκτοτε, οι ελβετικές αρχές δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα στα δύο τρίτα εκ των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελβετία με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται έξω, σε ένα δημοτικό πάρκο.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σε έναν χώρο στάθμευσης ο οποίος ανήκει στον δήμο του Κόμο και βρίσκεται κοντά σε ένα νεκροταφείο θα εγκατασταθούν 50 λυόμενες κατοικίες, ντους, τουαλέτες και μια μικρή κλινική, ώστε να φιλοξενηθούν προσωρινά εκεί περίπου τριακόσιοι άνθρωποι, ανέφερε ο νομάρχης Μπρούνο Κόρντα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που αναμεταδόθηκε απευθείας από ιταλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στους μετανάστες αυτούς θα προσφέρεται παράλληλα νομική αρωγή μέσα στον καταυλισμό για να εξοικειωθούν με τη διαδικασία ασύλου της Ιταλίας, διευκρίνισε ο Κόρντα. Βάσει του κοινοτικού δικαίου, οι μετανάστες πρέπει να υποβάλουν αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ιταλία, όπου έφθασαν με πλεούμενα από τη βόρεια Αφρική, διότι αυτή είναι η χώρα πρώτης υποδοχής τους.

Περίπου 100.000 μετανάστες, κυρίως υπήκοοι χωρών της Αφρικής, έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας μέχρι στιγμής φέτος, ενώ πάνω από 140.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονται ήδη στα κέντρα πρώτης υποδοχής (ΚΕΠΥ) της χώρας. Το 2014 και το 2015 πάνω από 320.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία διά θαλάσσης, όμως στην πλειονότητά τους συνέχισαν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.