Συνολικά 40.029 πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και περίπου οι μισοί από αυτούς έχουν συλληφθεί επίσημα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι 20.355 πρόσωπα έχουν επισήμως συλληφθεί καθώς τα βαρύνουν υποψίες ότι ενέχονταν στην απόπειρα, την οποία η Άγκυρα επιρρίπτει σε οπαδούς του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακόμη, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι 79.900 πρόσωπα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό εν μέσω των διωγμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις τάξεις του στρατού, της αστυνομίας, του δικαστικού σώματος και της δημόσιας διοίκησης. Κατά τον τούρκο πρωθυπουργό, έκλεισαν 4.262 εταιρείες και θεσμοί που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Στο μεταξύ σε προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem και στη σύλληψη 24 δημοσιογράφων της προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές, αρνούμενες ότι η νέα προσπάθεια φίμωσης ΜΜΕ εντάσσεται στο πλαίσιο εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Χθες, Τρίτη, δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εν λόγω εφημερίδα αποτελεί «φερέφωνο» του PKK, το οποίο στην Τουρκία θεωρείται έκνομο.

Σε συνέχεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας της εφημερίδας, που έχει μέση κυκλοφορία 7.500 φύλλα και εστιάζει στην σύγκρουση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με τους κούρδους μαχητές στην νοτιοανατολική Τουρκία, εξαπολύθηκε κυνηγητό κατά δημοσιογράφων και αρθρογράφων αυτής.

Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Ερντογάν μεταξύ άλλων και στον τομέα της ενημέρωσης βάζοντας «λουκέτο» σε συνολικά 130 μέσα ενημέρωσης στη χώρα ενώ οι συλληφθέντες εργαζόμενοι σε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέρχονται πια στους 99, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).