ΔΙΕΘΝΗ

Δεκατρία άρρωστα παιδιά απομακρύνθηκαν από την φλεγόμενη Μαντάγια

Δημοσίευση 19 Αυγούστου 2016, 17:25 / Ανανεώθηκε 19 Αυγούστου 2016, 17:57
Δεκατρία άρρωστα παιδιά απομακρύνθηκαν από την φλεγόμενη Μαντάγια
Facebook Twitter Whatsapp

Στην απομάκρυνση 18 αμάχων από την πόλη Μαντάγια, ανάμεσα στους οποίους και 13 παιδιά προέβη σήμερα η Ερυθρά Ημισέληνος. 

Στην απομάκρυνση 18 αμάχων από την πόλη Μαντάγια, ανάμεσα στους οποίους και 13 παιδιά προέβη σήμερα η Ερυθρά Ημισέληνος. 

Παράλληλα άλλοι 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αδιευκρίνιστος αριθμός παιδιών, απομακρύνθηκαν από τη Φούα και τη Καφράγια, δύο χωριά σιιτών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ που πολιορκούνται από ανταρτικές δυνάμεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή στη συριακή ασφάλεια.

Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι απομάκρυνε συνολικά 36 ανθρώπους από τη Μαντάγια και τα δύο χωριά, προσθέτοντας πως πρόκειται για "ανθρωπιστικές περιπτώσεις". Έδωσε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες από τις αυτοκινητοπομπές.

"Η επιχείρηση έγινε σε συντονισμό με τον ΟΗΕ", δήλωσε τηλεφωνικά ο γιατρός Μοχάμαντ Νταρουίς διευκρινίζοντας πως η αυτοκινητοπομπή που αναχώρησε από τη Μαντάγια "κατευθύνθηκε προς τη Δαμασκό όπου θα νοσηλευθούν οι ασθενείς".

Ανάμεσα στα παιδιά που απομακρύνθηκαν από τη Μαντάγια περιλαμβάνεται ένα 10χρονο αγόρι που εδώ κι έναν μήνα πάσχει από μηνιγγίτιδα, ένα κοριτσάκι ενός έτους και ένα αγόρι που έχει προσβληθεί από σηψαιμία.

Ανάμεσα στους πέντε ενήλικες που απομακρύνθηκαν από τη Μαντάγια και οι τέσσερις από τους οποίους ειναι γυναίκες, περιλαμβάνεται μια έγκυος που χρειάζεται απόξεση επειδή απέβαλε, δηλωσε ο Νταρουίς.

Βάσει μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Σεπτέμβριο του 2015, οποιαδήποτε απομάκρυνση πολιτών από τη Μαντάγια και τη Ζαμπαντάνι --πόλη που επίσης πολιορκείται επίσης από το καθεστώς στην επαρχία της Δαμασκού-- πρέπει να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με μια παρόμοια επιχείρηση στη Φούα και την Καφράγια.

"Πρέπει να απομακρυνθούν τα άρρωστα παιδιά και από τις δύο πλευρές, είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι", υπογράμμισε ο Νταρουίς.