Ανά την Ευρώπη περιοδεύει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα, με πρώτη τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δύο τους συναντήθηκαν σε ένα κάστρο έξω από τη γερμανική πρωτεύουσα χωρίς την παρουσία μέσων ενημέρωσης.

Ο Ντόναλντ Τουσκ σκοπεύει να συνομιλήσει με όλους τους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, με σκοπό να συζητήσει τόσο το χειρισμό όσο και την ουσία της.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι εκτός από τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα, οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνόδου. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, εφόσον η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ως έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ.

Η σύνοδος κορυφής στη Μπρατισλάβα είναι «άτυπη», καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την Ένωση, ωστόσο η πρωθυπουργός του δεν έχει προσκληθεί. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μια μέρα μετά την ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την «Κατάσταση της Ένωσης», στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.