Ο πόλεμος του μπουρκίνι, του ολόσωμου μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες και αφήνει ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο, καλά κρατεί αφού μετά τις Κάννες που το απαγόρευσαν το ίδιο ανακοίνωσε και ο δήμος της Νίκαιας, που τον περασμένο μήνα δέχθηκε τρομοκρατικό χτύπημα.

Το μέτρο βέβαια έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις αφού καλλιεργεί κλίμα ισλαμοφοβίας σε μια χώρα με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη.

Η Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και το Συλλογικό Όργανο κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF) θεωρούν ότι η απαγόρευση του μπουρκίνι συνιστά διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων και έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Το διοικητικό δικαστήριο της Νίκαιας πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του την Δευτέρα.

Η απαγόρευση συνιστά «σοβαρή και καταφανώς παράνομη προσβολή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας, της ενδυμασίας» ανέφερε ένας δικηγόρος της LDH.

Στις Κάννες μάλιστα πρόσφατα απαγόρευσαν και τις μεγάλες τσάντες στην παραλία στο όνομα της ενίσχυσης των μέτρων κατά της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ ένας Ιταλός ιμάμης που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook τη φωτογραφία μιας ομάδας καλογριών στην παραλία δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις ενώ ο λογαριασμός του "μπλοκαρίστηκε" επί ώρες. Ο Ιζεντίν Εζίρ, ένας ιμάμης από τη Φλωρεντία, δημοσιοποίησε –χωρίς να προβεί σε κανένα σχόλιο– μια φωτογραφία στην οποία οι καλόγριες, ντυμένες από την κορφή μέχρι τα νύχια, παίζουν με τα κύματα στην παραλία.

Ακολούθησε καταιγισμός σχολίων αλλά σύντομα η σελίδα μπλοκαρίστηκε προσωρινά από το Facebook, μετά από καταγγελίες άλλων χρηστών.

Αναρτώντας τη φωτογραφία αυτή ο ιμάμης, που είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ισλαμικών Κοινοτήτων της Ιταλίας (UCOII) υποστηρίζει ότι ήθελε "να απαντήσει σε εκείνους που λένε ότι οι δυτικές αξίες διαφέρουν όσον αφορά την ενδυμασία και την κάλυψη του σώματος".

"Ήθελα να πω ότι ένα μέρος των δυτικών αξιών προέρχεται από τον χριστιανισμό (...) και ότι βλέπουμε ότι οι χριστιανικές ρίζες προέρχονται επίσης από ανθρώπους που καλύπτουν σχεδόν πλήρως το σώμα τους", εξήγησε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky Tg24. Όπως είπε, ήθελε να ξεκινήσει μια "εποικοδομητική συζήτηση" και έλαβε πολλά ευχαριστήρια μηνύματα από "πάρα πολλούς χριστιανούς".

Μετά την αντιπαράθεση που έχει προκληθεί στη Γαλλία, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έκρινε ανεπαρκές ή ακόμη και επικίνδυνο κάθε μέτρο απαγόρευσης του μπουρκίνι, του μαγιό που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες για να καλύπτουν το σώμα τους.