Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν πιστεύει ότι ο διεθνής οργανισμός έχει ηθική ευθύνη να συνδράμει τους ανθρώπους που μολύνθηκαν από χολέρα στην Αϊτή και τις οικογένειές τους κι εργάζεται για να τους προσφερθεί «υλική βοήθεια», δήλωσε εκπρόσωπός του. 

Την Πέμπτη ο ΟΗΕ παραδέχθηκε για πρώτη φορά επίσημα ότι πιθανόν ενεχόταν στη μεταφορά του ιού της χολέρας στην Αϊτή πριν από έξι χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, η ασθένεια έκτοτε στοίχισε τη ζωή σε 9.000 Αϊτινούς και προσέβαλε 770.000 άλλους. 

Μια μελέτη που είχαν κάνει το 2011 τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κυανόκρανοι του Οργανισμού από το Νεπάλ –όπου η χολέρα είναι ενδημική– μετέφεραν την ασθένεια στη χώρα. Οι κυανόκρανοι, που υπηρετούσαν στην Αϊτή, έριχναν λύματα σε έναν ποταμό κοντά στο στρατόπεδό τους. 

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ηθική ευθύνη έναντι των θυμάτων της επιδημίας χολέρας και να υποστηρίξουν την Αϊτή να ξεπεράσει την επιδημία και να οικοδομήσει υγιή συστήματα υδροδότησης, αποχέτευσης και υγείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες.
Η χολέρα, που δεν είχε εμφανιστεί στην Αϊτή για σχεδόν 100 χρόνια πριν από το ξέσπασμα του 2010, είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλεί διάρροια και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ακόμη και τον θάνατο. 

«Ο Γενικός Γραμματέας λυπάται βαθύτατα για τα φρικτά δεινά που υπέστη ο λαός της Αϊτής εξαιτίας της επιδημίας χολέρας», ανέφερε ο Χακ.
Ο Μπαν επιδιώκει να συγκεντρωθεί ένα ποσό ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα δεκαετές πρόγραμμα εξάλειψης της χολέρας, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 με πρωτοβουλία του ιδίου, των προέδρων της Αϊτής και της Δομινικανής Δημοκρατίας. Ωστόσο μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί λιγότερο από το ένα τέταρτο του ποσού αυτού, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ

Ο Μπαν εργάζεται τώρα για να υπάρξει μια νέα αντίδραση και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των προσπαθειών του μέσα σε δύο μήνες, ανέφερε ο Χακ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «ένα πακέτο που θα προσφέρει υλική βοήθεια και υποστήριξη στους Αϊτινούς εκείνους που επλήγησαν πιο άμεσα από τη χολέρα».
Από νομική άποψη μολαταύτα ο ΟΗΕ δεν αποδέχεται την ευθύνη για το ξέσπασμα της επιδημίας. Μια ανεξάρτητη επιτροπή που διόρισε ο Μπαν για να μελετηθεί η επιδημία ανέφερε στο πόρισμά της το 2011 πως δεν μπόρεσε να εξακριβώσει πέραν πάσης αμφιβολίας το πώς εκδηλώθηκε η επιδημία.
Αμερικανικό εφετείο εξάλλου επικύρωσε την ασυλία του διεθνούς οργανισμού απορρίπτοντας την αγωγή που είχαν υποβάλει δικηγόροι εκ μέρους προσώπων που πέθαναν ή μολύνθηκαν από τη χολέρα. 

Ο Χακ είπε σε δημοσιογράφους ότι τον περασμένο χρόνο τα Ηνωμένα Έθνη «πείστηκαν ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα όσον αφορά την ανάμιξή μας στην αρχική επιδημία και τα δεινά των ανθρώπων που επλήγησαν από τη χολέρα».