Να μεταφέρει τις θέσεις της Λευκωσίας στην Άγκυρα, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υφίστανται εγγυήσεις σε μια λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο να μεταβιβάσει στην Άγκυρα ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι για να νοιώθουν όλοι ασφαλείς». 

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εν όψει της επίσκεψής του στην Αγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα. 

Στις συνομιλίες συζητήθηκε η παρούσα φάση του Κυπριακού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα μπορέσουν να επιτύχουν περαιτέρω σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους και διατύπωσε την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ως τα τέλη του 2016 

Την τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μπάϊτεν ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι τα αποτελέσματα της επικείμενης νέας φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό θα είναι σημαντικά για το μέλλον των διαπραγματεύσεων. 

Η νέα φάση αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη και στο πλαίσιό της θα γίνουν επτά συνολικά συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση θα είναι μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα, για να καθορισθεί η ημερήσια διάταξη των επόμενων συναντήσεων.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η συζήτηση θα αφορά όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και τα σημεία στα οποία, είτε δεν υπήρξε μέχρι σήμερα διεξοδική συζήτηση, είτε καταγράφηκαν διαφορές.