Αεροπλάνα της συριακής πολεμικής αεροπορίας πετούν σήμερα εκ νέου πάνω από τη βορειοανατολική συριακή πόλη Χασάκα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών, παρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ εναντίον οποιωνδήποτε πληγμάτων στην πόλη αυτή που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους συμβούλους τους που βρίσκονται στο έδαφος. 

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν τα αεροσκάφη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, τα οποία πετούσαν όλη τη νύχτα πάνω από την πόλη, πραγματοποίησαν και πλήγματα, όπως έκαναν προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή, την ώρα που σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν στο έδαφος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. 

Τα δύο τρίτα της Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της, κυρίως το κέντρο της πόλης, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.
Μολονότι οι δύο αυτές πλευρές πολεμούν τον ίδιο εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος, τώρα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Χασάκα. 

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις υπογράμμισε ότι "στο συριακό καθεστώς συνίσταται να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις δυνάμεις του συνασπισμού". 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν "δεν υπάρχουν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στην πόλη. Αυτές είναι παρούσες στις αμερικανικές βάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων προς τα βόρεια". 

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 25 είναι άμαχοι και μεταξύ αυτών βρίσκονται και 10 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη από τις συγκρούσεις αυτές στη Χασάκα μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και των Κούρδων ανταρτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. 

"Έγιναν άγριες μάχες, με τη χρήση πυροβολικού και ρουκετών", διευκρίνισε σχετικά με τον αριθμό των νεκρών ο Αμπντελραχμάν.


TAGS