current views are: 10

20 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση15:54

Ο Ερντογάν θέλει ΗΠΑ και Γερμανία στο «κυνήγι» του Γκιουλέν

Επί ποδός βρίσκονται ΗΠΑ και Γερμανία για των εντοπισμό των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκουλέν, μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν. 

Δημοσίευση 15:54’

Επί ποδός βρίσκονται ΗΠΑ και Γερμανία για των εντοπισμό των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκουλέν, μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν. 

Επί ποδός βρίσκονται ΗΠΑ και Γερμανία για των εντοπισμό των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκουλέν, μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν. 

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόκειται να μεταβούν στην Άγκυρα για να συζητήσουν τις κατηγορίες της Τουρκίας σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα που, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές, υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια, για να δικαστεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μια ενδεχόμενη άρνηση της Ουάσινγκτον να δεχτεί το αίτημα αυτό θα προκαλούσε έντονες τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν χαρακτηρίζει “τρομοκράτη”, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξή του στο πραξικόπημα.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία” είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η πηγή αυτή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, απέφυγε να διευκρινίσει το πότε θα γίνει η επίσκεψη αυτή.

Και η Γερμανία στον εντοπισμό των ”Γκιουλενιστών”

Να συμβάλουν στην έρευνα κατά των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν ζήτησε η Τουρκική Μυστική Υπηρεσία MIT (Istihbarat Teskilati) ζήτησε από όλους τους αρμόδιους γερμανικούς φορείς και από την Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΒΝD) η Τουρκική Μυστική Υπηρεσία MIT (Istihbarat Teskilati). 

Σύμφωνα με έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, πολλοί υποστηρικτές του Γκιουλέν διέφυγαν στο εξωτερικό. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογαν προσπαθεί τώρα να κερδίσει τη Γερμανία στη σκληρή τακτική του κατά της κοινότητας Γκιουλέν, όπως αναφέρει το Spiegel σε άρθρο που θα δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοσή του. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει έρευνα για 40 άτομα και έχει κάνει αίτηση να απελαθούν στην Τουρκία τρία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. 

Ο απεσταλμένος της τουρκικής κυβέρνησης στην πρεσβεία του Βερολίνου, Ουφούκ Γκεζέρ, έχει επανειλημμένα κάνει κρούση για τον Γκιουλέν στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, Τούρκοι διπλωμάτες έχουν απευθυνθεί σε έντεκα τοπικές κυβερνήσεις ομοσπονδιακών κρατιδίων για να ζητήσουν κοινή αντιμετώπιση. Εν τούτοις, όλες απέρριψαν το τουρκικό αίτημα να τεθεί υπό παρακολούθηση η κοινότητα Γκιουλέν απο την γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.


σχετικα αρθρα