Με στόχο την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντιούνται σήμερα Μέρκελ,Ολάντ και Ρέντσι

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν για να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης, δύο μήνες μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας, στο οποίο οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρέντσι θα φιλοξενήσει την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο πρόεδρο στο νησάκι Βεντοτένε, στα ανοιχτά της Νάπολης, προκειμένου οι τρεις τους να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου στην οποία θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του Brexit.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο εκφράζουν φόβους ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ίσως οδηγήσει σε προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ίδιο ερώτημα και στην Ολλανδία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης. "Ο στόχος της Δευτέρας είναι να επιδείξουμε την ενότητα των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, όχι να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη λέσχη", ανέφερε μια διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας.

Η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να εδραιώσει "μια καλύτερη Ευρώπη" και όχι "περισσότερη Ευρώπη". Ο Ρέντσι, από την πλευρά του, θέλει η χώρα του να αποκτήσει ισχυρή φωνή και να έχει λόγο στο πώς θα διαμορφωθεί η ΕΕ μετά το Brexit, υποστήριξε η ίδια πηγή.

Ταυτόχρονα, η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση ενώ η καγκελάριος Μέρκελ ανησυχεί περισσότερο για το πώς θα διατηρηθεί η ακεραιότητα μιας Ένωσης των "27", μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Η σημερινή ημέρα θα είναι για την καγκελάριο η αρχή μιας δύσκολης εβδομάδας καθώς τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και θα υποδεχτεί τους ηγέτες άλλων οκτώ στο Βερολίνο.

"Ο στόχος θα πρέπει να είναι πάνω απ' όλα η διατήρηση του στάτους κβο και η αποτροπή περαιτέρω αποσύνθεσης της ΕΕ των 27" είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Ρέντσι επέλεξε το νησάκι Βεντοτένε λόγω της συμβολικής σημασίας του αφού δύο Ιταλοί διανοούμενοι που κρατούνταν εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγραψαν ένα μανιφέστο ζητώντας την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Ο ένας, ο Αλτιέρο Σπινέλι, είναι θαμμένος στο νησί και οι τρεις ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνι στον τάφο του.

Σε μια άλλη συμβολική κίνηση, η συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης θα δοθεί στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Garibaldi, τη "ναυαρχίδα" της ευρωπαϊκής αποστολής Sophia στη Μεσόγειο. Στόχος της αποστολής αυτής είναι η σύλληψη διακινητών ανθρώπων, η επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής.