Εκτός Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας άρχισαν να οδηγούνται τα άρματα μάχης, σύμβολο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 273 ανθρώπους και έγινε αφορμή για μαζικές εκκαθαρίσεις στη χώρα.

Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή που μετέφερε έξι τεθωρακισμένα αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη προς τη γειτονική επαρχία Τεκίρντα (Ραιδεστός), διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ενώ μια άλλη οχηματοπομπή, μεταφέροντας οκτώ τεθωρακισμένα, εγκατέλειψε την Άγκυρα με προορισμό την επαρχία Τσάνκιρι, 150 χλμ. βορειότερα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία αφορά πολλά στρατόπεδα στις δύο μεγαλουπόλεις, θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Στο μεταξύ έχει ήδη γίνει γνωστό από τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι θα κλείσει η στρατιωτική βάση Ακιντζί της Άγκυρας, από όπου είχαν απογειωθεί αεροσκάφη κι ελικόπτερα για να βομβαρδίσουν πολλούς στόχους στην Άγκυρα, ανάμεσά τους το κοινοβούλιο και την είσοδο του προεδρικού μεγάρου.

Την ίδια ώρα μια επίσημη αποστολή Αμερικανών αξιωματούχων θα συναντηθεί αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη με τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας με επίκεντρο τον πρώην ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υπεύθυνο, μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια τουρκική διπλωματική πηγή.

Αυτή η αντιπροσωπεία την οποία απαρτίζουν τέσσερις αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Εξωτερικών θα συναντηθεί με εκπροσώπους των δικαστικών αρχών, την παραμονή της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη στην Άγκυρα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Έπειτα από τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη και την Τετάρτη, μια ομάδα με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας αναμένεται επίσης να μεταβεί στις ΗΠΑ.