Αισιόδοξος ότι η Ευρώπη ''δεν έχει τελειώσει μετά το Brexit'' εμφανίστηκε σήμερα ο Ματέο Ρέντσι στη συνέντευξη Τύπου λίγο πριν την συνάντησή του με Μέρκελ και Ολάντ στο νησάκι Βεντοτένε γα την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγο προτού παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας μαζί με την Μέρκελ και τον Ολάντ, με τους οποίους θα συζητήσει τους τρόπους που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, μετά το σοκ της απόφασης των Βρετανών πολιτών να εγκαταλείψουν την Ένωση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών για ττην τρομοκρατία, αλλά και στην προσπάθεια για μείωση των ταξιδιών των μεταναστών. 

Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει ερευνηθεί το ενδεχόμενο της ανανέωσης του προγράμματος Γιούνκερ μετά το 2017. 

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.«Γνωρίζουμε ότι μαίνονται συρράξεις που παραμένουν άλυτες και σκέφτομαι τι συμβαίνει στην Συρία, την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χαλέπι, αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή η οποία κάποια στιγμή θα αποτελέσει όνειδος στην διεθνή κοινότητα στην περίπτωση που δεν κάνουμε τίποτα» τόνισε ακόμη.

Η Άγγελα Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών αυτού του δείπνου εργασίας.

Στο οικονομικό, δε, πεδίο, η γερμανίδα καγκελάριος διαμήνυσε πως το Σύμφωνο Σταθερότητας, που εγγυάται τη δημοσιονομική πειθαρχεία στην Ε.Ε., ήδη προσφέρει επαρκή ευελιξία που χρειάζεται να εφαρμοστεί με έξυπνο τρόπο, με τον γάλλο πρόεδρο να τονίζει ωστόσο ότι χρειάζονται επενδύσεις και στοχευμένες δημόσιες δαπάνες προκειμένου να τονωθεί η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Οι τρεις τους πάντως συμφώνησαν ανοιχτά ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία και συντονισμός για την εγγύηση της ασφάλειας στην Ευρώπη, τόσο απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας όσο και στη φύλαξη των συνόρων απέναντι στην προσφυγική κρίση.

Η συνάντηση των τριών ηγετών σήμερα στη Μεσόγειο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα κι η οποία συγκλήθηκε στον απόηχο του Brexit.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον Ιταλό πρωθυπουργό επισκέφθηκαν τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι, του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης», που βρίσκεται στη νήσο Βεντοτένε.

Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται συχνά στο έργο του άνδρα που θεωρείται ως ένας εκ των μεγάλων εμπνευστών του ευρωπαϊκού σχεδίου, τον οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι φυλάκισε το 1941 σε αυτή τη νήσο, μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολης.