Εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα σχετικά με τις ενέργειες δύο υφισταμένων της υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ όσον αφορά την υπόθεση της αμφιλεγόμενης καταβολής μεγάλου χρηματικού ποσού στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί από μια κρατική επιτροπή διαιτησίας το 2008, ανέφερε σήμερα δικαστική πηγή. Η καταβολή των 285 εκατομμυρίων ευρώ στον Ταπί, προσωπικό φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ήδη έχει περιπλέξει την προσπάθεια της Λαγκάρντ να αναδειχθεί στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρά το ότι έχει διαψεύσει τις κατηγορίες που της αποδίδονται.

Η νέα έρευνα, την οποία αποκαλύπτει ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύει ο ιστότοπος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, άρχισε ενώ τριμελές δικαστήριο εξετάζει το εάν και κατά πόσον θα αρχίσει επίσημη έρευνα για το ρόλο της Λαγκάρντ στην υπόθεση. Η απόφασή του αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την 8η Ιουλίου.

Η έρευνα επικεντρώνεται στον Ζαν-Φρανσουά Ροσί, επικεφαλής του ομίλου που είχε αναλάβει τη ρευστοποίηση πόρων της τράπεζας Le Credit Lyonnais (LCL), και του Μπερνάρ Σεμαμά, προέδρου της κρατικής υπηρεσίας που επέβλεπε τον όμιλο αυτό.

Οι δύο άνδρες, υπό την διεύθυνση της Λαγκάρντ, επέλεξαν τη διαδικασία της διαιτησίας αντί της δικαστικής οδού στην υπόθεση της διένεξης του Ταπί με την Credit Lyonnais, την οποία ο επιχειρηματίας κατηγόρησε ότι τον εξαπάτησε στην διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

Ουδείς στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας ήταν διαθέσιμος για σχόλια.