current views are: 4

23 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση20:30

Επίσημο αίτημα για την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, αλλά όχι για το πραξικόπημα

Επίσημο αίτημα για την έκδοση στην Τουρκία του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, κατέθεσε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον η Άγκυρα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δημοσίευση 20:30’

Επίσημο αίτημα για την έκδοση στην Τουρκία του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, κατέθεσε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον η Άγκυρα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσημο αίτημα για την έκδοση στην Τουρκία του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από τον Ερντογάν για την υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κατέθεσε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον η Άγκυρα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τόνερ το επίσημο αίτημα δεν αφορά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου αλλά σχετίζεται με άλλα αδικήματα για τα οποία κατηγορούν οι τουρκικές Αρχές τον Γκιουλέν.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο η Τουρκία δεν έχει προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την εμπλοκή του στο πραξικόπημα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τώρα ότι η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Για την ακρίβεια αφορά ορισμένες υποτιθέμενες εγκληματικές δραστηριότητες που έγιναν προ πραξικοπήματος. Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν υποβάλει επίσημη αίτηση έκδοσης με στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή του στο πραξικόπημα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, για σήμερα και αύριο, Τετάρτη, οπότε και μεταβαίνει στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις μιας επίσημης αποστολής Αμερικανών αξιωματούχων με τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας με επίκεντρο τον πρώην ιερωμένο, όπως αποκάλυψε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο τουρκική διπλωματική πηγή.

Έπειτα από τις συναντήσεις αυτές μια ομάδα αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ.


σχετικα αρθρα