current views are: 12

24 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση04:09

Φονικός σεισμός στην Ιταλία – Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι (Βίντεο)

Κτίρια κατέρρευσαν στα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλι από τον σεισμό έντασης 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 3:36 (τοπική ώρα) σήμερα, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Δημοσίευση 04:09’

Κτίρια κατέρρευσαν στα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλι από τον σεισμό έντασης 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 3:36 (τοπική ώρα) σήμερα, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ισχυρός σεισμός, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 3:36 ώρα Ιταλίας (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας) και έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης. 

Από τον σεισμό, πέθαναν 37 άτομα. Συγκεκριμένα 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι ενώ 10 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στην περιφέρεια Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας. 

Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.

Σύμφωνα με στοιχεία από την δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν 4 χλμ. 

Ο σεισμός, ο οποίος διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε. 

 Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ένω μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Αγώνας δρόμου από τα σωστικά συνεργεία

Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού είναι αδιάκοπες. Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο χωριό Αματρίτσε, στο οποίο μεγάλο μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών. 

Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος. Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.

Ισοπεδώθηκαν χωριά

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ από το επίκεντρο. 

Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών. 

Σε μικρούς δήμους κοντά στο Ριέτι εξαιτίας του σεισμού διεκόπη προσωρινά ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσουν συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. 

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας παναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ’ ‘Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter.

Στα social media ανεβαίνουν φωτογραφίες από τον σεισμό.

 

 


σχετικα αρθρα