Περίπου 10 τουρκικά άρματα μάχης διέσχισαν σήμερα τα σύνορα και εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας και πυροβολούν προς την κατεύθυνση θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP. 

Ο τουρκικός στρατός, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις της διεθνούς αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί, πριν από την αυγή, μια επιχείρηση με την ονομασία "Ασπίδα του Ευφράτη" με τη συμμετοχή μαχητικών του αεροσκαφών και των ειδικών του δυνάμεων για να εκδιώξει το ΙΚ από την Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στη συριακή μεθόριο με την Τουρκία

Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται επίσης στη μεθόριο μεταδίδει ότι βλέπει έξι τουρκικά άρματα μάχης μέσα στο συριακό έδαφος και ότι υπάρχουν σφοδροί βομβαρδισμοί. 

Στο συριακό έδαφος εισήλθαν σήμερα από την Τουρκία και αντάρτες του υποστηριζόμενου από την Άγκυρα "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης που διεξάγεται με στόχο την εκδίωξη από την Τζαραμπλούς των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε στο Reuters διοικητής των Σύρων ανταρτών.

Ερντογάν: Στόχος μας το ΙΚ και οι Κούρδοι της Συρίας

Στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στόχος των επιθέσεων είναι να σταματήσουν τις απειλές που θέτουν το Ισλαμικό κράτος και η κουρδική πολιτοφυλακή PYD. 

Τσαβούσογλου: Σκοπό της επιχείρησης είναι να απωθηθεί ο ISIS προς το νότο

«Σκοπός της επιχείρησης είναι να απωθηθεί η οργάνωση ISIS προς τον νότο. Εξ' αρχής αυτό σχεδιάσαμε και το σχεδιάσαμε μαζί με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι εάν η κουρδική οργάνωση PYD δεν μετακινηθεί προς τα ανατολικά του Ευφράτη, θα είναι στόχος της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στη δήλωση του ηγέτη του ΡYD Σαλίχ Μουσλίμ ότι «η Τουρκία θα χάσει πολλά στο τέλμα της Συρίας», ο Τσαβούσογλου είπε «η επιχείρηση πραγματοποιείται εναντίον του ISIS. Για ποιο λόγο ανησυχεί το PYD; Η οργάνωση αυτή δεν υποστήριζε μέχρι σήμερα ότι πολεμά εναντίον του ISIS; Στην ουσία πρέπει να τους ευχαριστήσουμε διότι ομολογούν αυτό που αναφέρουμε εμείς εδώ και καιρό στους συμμάχους. Το PYD λέει στην ουσία ότι δεν έχει πρόβλημα με το ISIS και ότι ο στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα καντόνι, ένα κουρδικό κράτος στην περιοχή. Αυτή είναι η κρυφή τους ατζέντα».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δυνάμεις του PYD πρέπει να μετακινηθούν στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη και ότι «αυτή την υπόσχεση έδωσαν και οι ΗΠΑ» στην Τουρκία και σημείωσε: «Αυτή είναι η συμφωνία που έχουμε κάνει. Σε αντίθετη περίπτωση θα πράξουμε τα δέοντα».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι και το ΡYD είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι «στόχος της Τουρκίας είναι όχι τα κουνούπια, αλλά ο βάλτος. Εάν το PYD έχει κρυφή ατζέντα, τότε θα πρέπει όντως να φοβάται».

Απάντησε το Ισλαμικό Κράτος

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία εκτόξευσαν σήμερα βλήματα όλμου στην Τουρκία, τα οποία έπεσαν σε άδειο χωράφι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προβαίνοντας σε αντίποινα για τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πόλη Τζαραμπλούς. 

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι τζιχαντιστές εκτόξευσαν βλήματα όλμου από την άλλη πλευρά των συνόρων στην Τουρκία, πλήττοντας μια περιοχή που βρίσκεται έξω από την τουρκική πόλη Καρκαμίς. 

Χείρα βοηθείας στην Τουρκία από ΗΠΑ

Την πρόθεση των ΗΠΑ να καλύψουν αεροπορικώς την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος. 

Όπως ανέφερε η Ουάσινγκτον συγχρονίζεται με τον σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ. 

Εν τω μεταξύ για το εν λόγω ζήτημα μετέβη σήμερα στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.