Η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την Τουρκία και αξιολογεί τα στοιχεία που της παρουσιάστηκαν σε βάρος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν – την έκδοση του οποίου απαιτεί η τουρκική κυβέρνηση καθώς τον χαρακτηρίζει υποκινητή της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε από την Άγκυρα ο Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι νομικές προϋποθέσεις και να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Μπάιντεν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα συμφέρον να προστατεύσουν οποιονδήποτε έχει βλάψει μια συμμαχική χώρα. Σημείωσε πως «καταλαβαίνει» τα «έντονα συναισθήματα» που προκαλεί στην Τουρκία η υπόθεση του Γκιουλέν. Επιπλέον τόνισε πως η Ουάσινγκτον προσφέρει αταλάντευτη στήριξη στην Άγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και θα συνεχίσει να το πράττει καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την ενίσχυση της τουρκικής δημοκρατίας.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ακόμη πως η Ουάσινγκτον δεν είχε καμιά ενημέρωση εκ των προτέρων για το αποτυχημένο πραξικόπημα και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζαν ποτέ την προδοτική συμπεριφορά μιας μερίδας αξιωματικών των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Άγκυρα, μια σχέση μεταξύ συμμάχων, εταίρων και φίλων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε ότι αναμένει η νομική διαδικασία για την έκδοση του Γκιουλέν να διεξαχθεί δίχως καθυστερήσεις και χαιρέτισε τις ειλικρινείς, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του αμερικανού αντιπροέδρου. Σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ στα όποια γεγονότα να βλάψουν τη σχέση της με την Ουάσινγκτον.

Εξάλλου ο Γιλντιρίμ κάλεσε να βρεθεί μια κοινή λύση για να τερματιστεί η κρίση στη Συρία και διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί τη δημιουργία μιας νέας κουρδικής κρατικής οντότητας στη συριακή επικράτεια, ζητώντας να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Συρίας.

''Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το ρόλο του Γκιουλέν''

Την ίδια στιγμή, πηγή από το περιβάλλον του Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν παράσχει καμία απόδειξη στην Ουάσιγκτον σχετικά με τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Αν και η Τουρκία υπέβαλε «τέσσερα διαφορετικά αιτήματα έκδοσης για τον Γκιουλέν τα αιτήματα αυτά σχετίζονται με κατηγορίες αναφορικά με εγκληματικές δραστηριότητες πρότερες του πραξικοπήματος», το οποίο απετράπη την 15η Ιουλίου και φθάνουν έως το 2015 και ακόμα παλαιότερα, επισήμανε αυτός ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που συνοδεύει τον Μπάιντεν.

«Οι Τούρκοι δεν έχουν καταθέσει αίτημα έκδοσης που να συνδέεται με την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Δεν έχουν παράσχει καμία απόδειξη ενδεχόμενων διασυνδέσεων του Γκιουλέν με το πραξικόπημα» επέμεινε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικά ανακοινώσεις χθες Τρίτη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ούτε ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) ούτε ο αντιπρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) δεν μπορούν να αποφασίσουν (για την έκδοση) μονομερώς» υπογράμμισε ο αξιωματούχος της αντιπροεδρίας υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία έκδοσης είναι έργο της αμερικανικής δικαιοσύνης.
Ο ίδιος προειδοποίησε εναντίον κάθε «πολιτικοποίησης» της υπόθεσης που θα ήταν «αντιπαραγωγική».