Περίπου 3.000 εφέδρους της εθνικής στρατοχωροφυλακής θα αναπτύξει η Γαλλία, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύσει τις σχολικές αρχές και θα διεξαγάγει αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στα σχολεία, λίγο πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.

Οκτώ ημέρες πριν από την επιστροφή στα θρανία, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καθώς η Γαλλία ζει ένα και πλέον χρόνο υπό την απειλή των τρομοκρατικών επιθέσεων, έπειτα από μια σειρά χτυπημάτων την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου 12 εκατομμύρια μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία στη Γαλλία από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Η απειλή είναι υψηλή, είναι πραγματική» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Παρίσι με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

«Δεν υποκύπτουμε στον πανικό ή την παράνοια» πρόσθεσε η ίδια.

Μεταξύ των βασικότερων μέτρων βρίσκεται η υποχρεωτική οργάνωση εκ μέρους των διευθύνσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριών ασκήσεων ασφαλείας (από δύο που υποχρεούνται να κάνουν σήμερα), μεταξύ αυτών μια προσομοίωση επίθεσης και εισβολής τζιχαντιστών στο σχολείο.

Περίπου 500 διευθυντές σχολείων θα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο στο εθνικό κέντρο στρατοχωροφυλακής προκειμένου να μπορούν να διευθύνουν κέντρα αντιμετώπισης κρίσεων και να ενεργούν ως σύνδεσμοι με τους αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια μαθητές της τελευταίας χρονιάς του λυκείου αναμένεται να εκπαιδευτούν στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Ο Καζνέβ σημείωσε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα επικεντρώνονται στις περιοχές περιμετρικά των σχολείων και ότι 3.000 έφεδροι της στρατοχωροφυλακής θα αναπτυχθούν για να ενισχύσουν άλλες δυνάμεις μεταξύ αυτών την αστυνομία.

«Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί περιμετρικά των σχολείων. Η παρακολούθηση περιμετρικά των σχολείων, των λυκείων και των πανεπιστημίων θα ενισχυθεί από κινητές μονάδες που θα κάνουν περιπολίες» περιέγραψε ο Καζνέβ.

Παράληλα τόνισε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης, Ανουάρ Κμπιμπές, ότι η απαγόρευση του μπουρκίνι σε ορισμένες παραλίες της Γαλλίας δεν πρέπει να οδηγήσει στον «στιγματισμό».

«Η διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και η πιθανότητα λήψης του μέτρου των απαγορεύσεων δεν πρέπει να οδηγήσουν σε στιγματισμούς ή στην αντιπαλότητα μεταξύ των Γάλλων πολιτών, να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου», επισήμανε ο υπουργός.