Πάνω από 240 άτομα, συγκεκριμένα 241 είναι ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών στον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την Ιταλία και ισοπέδωσε πολλά χωριά στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καθώς οι ιταλικές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον επίσημο απολογισμό.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι 241 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το χτύπημα του Εγκέλαδου, έξι λιγότεροι σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό των 247 νεκρών, προειδοποιώντας σε κάθε περίπτωση ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Επιπλέον, η υπεύθυνη της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της αρχής πολιτικής προστασίας της Ιταλίας, Ιματσολάτα Ποστιλιόνε, δήλωσε σήμερα ότι 270 άνθρωποι που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

 

 Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, ανέφερε ότι 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο. 

Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν επίσης ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, με αποτέλεσμα ο τελικός απολογισμός να είναι ακόμη βαρύτερος.

Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας αυτής είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε. 

Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία 120 χρόνων και χωρητικότητα 40 δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα. Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί. 

Κανείς δεν ξέρει αν και πότε η Αματρίτσε θα ξαναγεννηθεί, και αν το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, με θέα στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή του βόρειου Λατίου, θα μπορέσει να ξαναγίνει πραγματικότητα.

Θύματα μικρά παιδιά 

Μετά από 17 ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα στις 3:36 π.μ. τοπικής ώρας (4:36 πμ ώρα Ελλάδας). 

Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι 11 ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό. 

Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων.

Μόνον σε ότι αφορά το σώμα της Πυροσβεστικής, πάνω από 800 μέλη της βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. 

Αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, που θα υιοθετηθούν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι.