Οι δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση άρση του ρωσικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εισαγωγές ευρωπαϊκών λαχανικών εξαιτίας της επιδημίας του βακτηριδίου E.coli είναι "υπερβολικές", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ρωσικών υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιτσένκο.
Οι δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες "(το εμπάργκο) θα αρθεί άμεσα είναι υπερβολικές φήμες", δήλωσε ο Ονιτσένκο στο πρακτορείο Interfax.

"Θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ειδικό καθεστώς, προς το παρόν το εμπάργκο δεν έχει αρθεί", επεσήμανε στο πρακτορείο RIA Novosti.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει νωρίτερα ότι υπεγράφη μία συμφωνία σήμερα το πρωί μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας και ότι οι εξαγωγές ευρωπαϊκών λαχανικών προς τη Ρωσία μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι "αυτή την εβδομάδα, δηλαδή αύριο".

Η ΕΕ θα δώσει στις ρωσικές αρχές "πιστοποιητικά" από τα εργαστήρια "ελέγχου και εξακρίβωσης", τα οποία θα αποδεικνύουν ότι τα λαχανικά είναι υγιή και δεν έχει εντοπιστεί σε αυτά το στέλεχος του βακτηριδίου E.coli που έχει προκαλέσει 39 θανάτους στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα πάντως με τον Ονιτσένκο, η ΕΕ και η Ρωσία συμφώνησαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τους όρους της επανέναρξης των εξαγωγών. "Πρόκειται για ένα ειδικό καθεστώς που προβλέπει ότι ειδικά πιστοποιητικά θα βεβαιώνουν για την ασφάλεια των προϊόντων", πρόσθεσε.

"Πρέπει να λάβουμε από την Ευρώπη έναν κατάλογο με τα εργαστήρια που θα προσφέρουν έρευνες τις οποίες θα μπορούμε να εμπιστευθούμε", επεσήμανε ο Ονιτσένκο, υπογραμμίζοντας ότι "όλα εξαρτώνται από τη στιγμή που θα μας δοθεί αυτός ο κατάλογος των εργαστηρίων".

Σύμφωνα με τον Ονιτσένκο το ειδικό καθεστώς θα ισχύει "μέχρι να πάψουν να καταγράφονται νέα κρούσματα της επιδημίας στο έδαφος της ΕΕ και μέχρι να έχει οριστικά τελειώσει η περίοδος επώασης".