current views are: 5

26 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση14:14

Αυτά είναι τα πρόσωπα πίσω από την τραγωδία στην Ιταλία – Συγκλονίζουν οι ιστορίες τους

Την ώρα που οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν νεκρούς από τα συντρίμμια, έρχονται στο φως συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό της Τετάρτης στην κεντρική Ιταλία.  

Δημοσίευση 14:14’

Την ώρα που οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν νεκρούς από τα συντρίμμια, έρχονται στο φως συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό της Τετάρτης στην κεντρική Ιταλία.  

Την ώρα που οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν νεκρούς από τα συντρίμμια, έρχονται στο φως συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό της Τετάρτης στην κεντρική Ιταλία.  

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των ιταλικών αρχών, τα θύματα ανέρχονται σε 267, ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός τους μπορεί να εκτοξευθεί στους 300. 

Δύο ημέρες μετά, 5.000 διασώστες και εθελοντές, με κάθε μέσο, ακόμη και με γυμνά χέρια, συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων, ωστόσο οι ελπίδες εξανεμίζονται, μιας και κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Πέμπτη προς την Παρασκευή δεν ανασύρθηκε κανείς ζωντανός. 

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από τα θύματα, 208 άνθρωποι, σκοτώθηκαν στο μαρτυρικό χωριό Αματρίτσε, 11 στο Ακούμολι και 49 στην Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, οικισμός της οποίας είναι και η Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων

Σοκ και ανατριχίλα προκαλούν οι ιστορίες των θυμάτων, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η La Stampa.

Ανάμεσά τους οικογένειες, τουρίστες, άνθρωποι που είχαν πάει να επισκεφτούν άρρωστους συγγενείς, μια νιόπαντρη γυναίκα από την Ισπανία που έκανε διακοπές με τον άνδρα της στο χωριό του, ένα 14χρονο αγόρι από το Λονδίνο που έκανε διακοπές με τους γονείς του. Τουλάχιστον οκτώ ξένοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 267 νεκρών: τρεις Βρετανοί, δύο Ρουμάνοι, μια Ισπανίδα, ένας Καναδός και μια γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ.

Η αξιωματούχος με την εμπειρία στους σεισμούς

Ούτε η 60χρονη Τιτσιάνα λο Πρέστι, αξιωματούχος του Εθνικού Τμήματος της Ρώμης δεν τα κατάφερε. Ήταν εμπειρογνώμονας σε θέματα σεισμού και είχε περάσει τη ζωή της στην Πολιτική Άμυνα, στον σχεδιασμό στρατηγικών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αλλά η τύχη της Τιτσιάνα ήταν πραγματικά σκωπτική. Ο θάνατος τη βρήκε στο μητρικό της σπίτι, όπου είχε πάει για να βοηθήσει την ηλικιωμένη μητέρα της, μετά την νοσηλεία της σε νοσοκομείο της πόλης.

Η Ισπανίδα που αγαπούσε την Ιταλία

Μεταξύ των θυμάτων του σεισμού υπάρχει και μία κοπέλα από την Ισπανία. Η 27χρονη, Άνα Χουέρτε  είχε έρθει στην Ιλίκα για να επισκεφθεί την οικογένεια του συζύγου της Κριστιάν Κασίνο. Οι δυο τους είχαν μία ιταλική πιτσαρία στο κέντρο της Γρανάδας. Ο Κριστιάν (από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε τραυματισμένος) ήταν αυτός που ειδοποίησε τους γονείς της Άνα, η οποίοι είχαν ήδη φύγει από τη χώρα τους για την Ιταλία προτού γίνει γνωστή η είδηση πως μία κοπέλα από την Γρανάδα βρισκόταν μεταξύ των θυμάτων του σεισμού. Από την κατάρρευση του σπιτιού τους σκοτώθηκε επίσης ο θείος του Κριστιάν. «Ήταν ένα θαυμάσιο και χαμογελαστό κορίτσι» γράφει η δημοσιογράφος της El Mundo, Σαμπρίνα Φανταούτσι, μακρινός συγγενής της οικογένειας. «Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό» φωνάζει ο σεφ του εστιατορίου μόλις μαθαίνει την είδηση του θανάτου της.

Ο οδηγός του λεωφορείου που πήγε για το Φεστιβάλ 

Βρισκόταν στο Αματρίτσε για τις καλοκαιρινές του διακοπές μαζί με την οικογένειά του. Ο 45χρονος Καντίτο Σιτζισμόντι, ήταν οδηγός λεωφορείου στη Ρώμη. Ο σεισμός τους βρήκε στο σπίτι τους, όπου είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ Αματριτσιάνας που θα γινόταν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη.

Η μαμά επέζησε από τον σεισμό στην Άκουιλα και έχασε την κόρη της 

Η μόλις 18 μηνών Μαρισόλ Πιερμαρίνι ήταν ακόμη ζωντανή όταν ανασύρθηκε από τα συντρίμμια στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο, αλλά πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Οι γονείς, Μαξιμίλιαν και Μαρτίνα τραυματίστηκαν. Η μαμά είχε ήδη επιζήσει από τον σεισμό που έπληξε την Άκουιλα το 2009 και αμέσως μετά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα του Αμπρούτσο . Η παράλογη μοίρα όμως πήρε το κοριτσάκι τους. Το σώμα του μικρού παιδιού έβγαλε από τα συντρίμμια ο παππούς Μάσιμο: «Δεν ήθελαν να με αφήσουν να περάσω γιατί ήταν επικίνδυνα – είπε – αλλά τους απάντησα πως δεν με ένοιαζε καθόλου, πως έπρεπε να τους ψάξω, αλλά δυστυχώς για την μικρή δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω».

Σε ταξίδι αναψυχής

Η κόρη και ο γιος της κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την τραγωδία. Αλλά για την 85χρονη Μαρία Ελίζα Κόντι, από την Πιατσέντζα, δεν υπήρχαν ελπίδες. Πέρασε τις καλοκαιρινές διακοπές στο σπίτι της οικογένειας του συζύγου της στην παλιά πόλη της Αματρίτσε. Και τη νύχτα του σεισμού θάφτηκε κάτω από ένα βουνό σκόνης και ερειπίων. Το σώμα της βρέθηκε περίπου στις 13.30 στις 24 Αυγούστου από την οικογένειά της, μετά από πολύωρο σκάψιμο, ακόμη και με γυμνά χέρια, ανάμεσα στα συντρίμμια του σπιτιού. Αλλά ήταν πολύ αργά. Η Μαρία Ελίζα ήταν νεκρή για ώρες.

Διακοπές με τον μπαμπά στο σπίτι των παππούδων

Η 15χρονη Αριάνα Μασιαρέλι, είχε πάει στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, ένα από τα μέρη που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό , για να περάσει λίγο χρόνο με τον πατέρα της και τους παππούδες της λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού, πριν την επιστροφή της στο γυμνάσιο σε επαρχία της Ρώμης όπου διέμενε. Πέθανε την ώρα που κοιμόταν ενώ ο πατέρας της σώθηκε.

Τρεις γενιές νεκροί κάτω από τα ερείπια

Άφωνους έχει αφήσεις τους πάντες η τραγωδία της οικογένειας Μαράνι, όπου έχασαν το θάνατο στον φονικό σεισμό. Νεκροί βρέθηκαν οι Κορράντο και Σαντίνα, οι παππούδες της οικογένειας. Η κόρης τους Πατρίτσια, 40 ετών, είναι τραυματισμένη ενώ ο σύζυγός της Αλμπέρτο Ρειτάνο πέθανε. Νεκρός είναι επίσης ο 16χρονος γιος τους, Τομάσο. Ο νεαρός πέθανε την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι. Δεδομένου ότι συνήθως στα χωριά οι νέοι μένουν έξω μέχρι αργά, ο Τομάσο είχε μείνει έξω με τους φίλους του. Ο πατέρας του Αλμπέρτο, του τηλεφώνησε και τον διέταξε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν: «Έλα αμέσως» του είπε. Ο σεισμός τον βρήκε στο δρόμο της επιστροφής, όπου θάφτηκε κάτω από έναν τοίχο.

Ένα ζευγάρι: Αυτή πεθαίνει, αυτός επιβιώνει

Ο σεισμός χώρισε για πάντα ένα ζευγάρι νέων, ηλικίας μόλις 21 ετών, του οποίου η αγάπη άνθισε στην πόλη Άκουιλα, χάρη στο πάθος τους για τη μουσική. Βρίσκονταν στο σπίτι της κοπέλας στην Αματρίτσε, όταν χτύπησε ο σεισμός. Η Άννα Γκρόσι, φλαουτίστας δεν γλύτωσε. Ο φίλος της Κλαούντιο Λεονέτι, κατάφερε να ανασυρθεί ζωντανός αλλά σοβαρά τραυματισμένος.

Ξέχασε τα κλειδιά και έκανε τη μοιραία επιλογή

Η 52χρονη Πιερίνα, είχε φτάσει στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο από το Μιλάνο για να περάσει τις διακοπές του Αυγούστου στο σπίτι της οικογένειας. Αλλά μόλις πήγε εκεί, διαπίστωσε πως είχε ξεχάσει τα κλειδιά: έτσι αποφάσισε να μπει από το παράθυρο. Μια μοιραία απόφαση γιατί ο σεισμός την βρήκε μαζί με την κόρη της μέσα στο σπίτι: και οι δύο βρήκαν τραγικό θάνατο.


σχετικα αρθρα