Μακριά βλέπει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Βουλής της χώρας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Ραχόι, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ανακοίνωσε στις 18 Αυγούστου ότι θα προσπαθήσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης κι ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αποτύχει εξαιτίας των προσκομμάτων που θα εγείρουν οι Σοσιαλιστές.

«Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης στην Ισπανία παραμένει σήμερα περισσότερο μια ευχή παρά μια πραγματικότητα» επισήμανε ο Ραχόι σε μια συνεδρίαση με στελέχη του κόμματός του στην γενέτειρά του τη Γαλικία.

Το πολιτικό αδιέξοδο διαρκεί ήδη 8 μήνες και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα καταφέρει να εξέλθει από αυτό.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016 τα παλαιότερα και νεότερα κόμματα αδυνατούν να συμφωνήσουν προκειμένου να επιτευχθεί μια πλειοψηφία και να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το Λαϊκό Κόμμα επικράτησε στις εκλογές του Ιουνίου, συγκεντρώνοντας 137 έδρες εκ των 350, μπροστά από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE, 85 έδρες).

Ο Μαριάνο Ραχόι δεν μπορεί να υπολογίζει παρά στο ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα συγκεντρώσει 170 ψήφους: των συντηρητικών, των φιλελεύθερων του κόμματος Ciudadanos και των ψήφων του περιφερειακού κόμματος Ένωσης των Καναρίων Νήσων. Υπολείπονται έξι για την απόλυτη πλειοψηφία.