Ένας πρώην υπουργός της Ντίλμας Ρούσεφ τόνισε το Σάββατο ότι η πρόεδρος της Βραζιλίας δεν διέπραξε τίποτε παράνομο και άρα δεν μπορεί να καθαιρεθεί, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη της στη Γερουσία.

«Δεν υπάρχει τίποτε παράνομο» στις δημοσιονομικές πρακτικές για τις οποίες διώκεται η Ρούσεφ, επέμεινε ο Νέλσον Μπαρμπόσα, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη Γερουσία. «Δεν μπορείτε να ενεργήσετε αναδρομικά κάνοντας νέα ερμηνεία του νόμου», πρόσθεσε.

Η 68χρονη πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Βραζιλίας, κατηγορείται ότι παραποίησε στοιχεία του προϋπολογισμού για να αποκρύψει το μέγεθος του ελλείμματος, καθώς και ότι υπέγραψε διατάγματα για να γίνουν έκτακτες κρατικές δαπάνες χωρίς τη συναίνεση του Κογκρέσου.

Η Ρούσεφ παύθηκε προσωρινά την 12η Μαΐου και η διαδικασία της δίκης της άρχισε την Πέμπτη. Η απόφαση, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, θεωρείται ήδη ειλημμένη, καθώς η πλειοψηφία των μελών της Γερουσίας τάσσεται υπέρ της καθαίρεσής της. Απαιτείται για αυτή πλειοψηφία δύο τρίτων (δηλαδή 54 ψήφοι επί του συνόλου των 81).

Την Παρασκευή, κατέθεσαν στη Γερουσία οι τρεις τελευταίοι μάρτυρες υπεράσπισης, έπειτα από τους πρώτους τρεις, την Παρασκευή. Πρόκειται για πρώην υπουργούς και ειδικούς στα πεδία της οικονομίας και του δικαίου.