Παρά την ετυμηγορία του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας η αναστάτωση για το μπουρκίνι συνεχίζεται στη Γαλλία. Δεκάδες δήμαρχοι επιμένουν στην απαγόρευση, διχασμένος παραμένει ο πολιτικός κόσμος.

Η ελπίδα ότι η απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου, δηλαδή του γαλλικού «Συμβουλίου Επικρατείας», θα επέφερε ηρεμία στη διαμάχη για την αμφίεση στις γαλλικές παραλίες, αποδείχθηκε μία ψευδαίσθηση. Τώρα είναι που η αντιπαράθεση εντείνεται, καθώς η δεξιά αντιπολίτευση απαιτεί από την κυβέρνηση να απαγορεύσει άμεσα, με νομοθετικά μέτρα, το μπουρκίνι. Αντιθέτως, πολλά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δικαστηρίου. Όχι όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος από την αρχή είχε υποστηρίξει δημάρχους που ήθελαν να απαγορεύσουν το μπουρκίνι στην επικράτειά τους.

Με νέα του δήλωση ο πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι η δικαστική απόφαση δεν επαρκεί για «να κλείσει το θέμα». Οι 31 δήμαρχοι που πήραν παρόμοιες αποφάσεις με το δήμαρχο του θερέτρου Βιλνέβ Λουμπέ, ο οποίος είχε δώσει και την αφορμή για τη χθεσινή δικαστική απόφαση, δηλώνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν στην απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Παρασκευής βγήκε μόνο για το Βιλνέβ Λουμπέ και για να λειτουργήσει ως νομολογία θα έπρεπε να γίνουν προσφυγές και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος Λιονέλ Λουκά του Βιλνέβ Λουμπέ δήλωσε ότι δεν αλλάζει γνώμη και θα περιμένει να ψηφιστεί νομοθεσία υπερ της απαγόρευσης. Υπέρ της νομοθεσίας αυτής έχει ταχθεί ο Νικολά Σαρκοζί, είναι όμως αντίθετος ο εσωκομματικός του αντίπαλος Αλέν Ζυπέ. Ο δε τρίτος υποψήφιος για τις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε ότι θα μπορούσε να ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, γιατί «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους δημάρχους και τους αστυνομικούς να αποφασίζουν».