Τη στήριξή του στον Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε το ισπανικό φιλελεύθερο κόμμα «Πολίτες» (Ciudadanos), στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται να διεξαχθεί στις 30 Αυγούστου.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Ciudadanos, που ήρθαν τέταρτοι και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δήλωσαν σήμερα ότι θα προσθέσουν τις 32 κοινοβουλευτικές έδρες τους στις 137 του Ραχόι στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Ωστόσο το άθροισμα των εδρών των δύο κομμάτων υπολείπεται των 176 εδρών που είναι απαραίτητες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Το PP αναμένεται επίσης να λάβει την υποστήριξη του μικρού συντηρητικού κόμματος των Καναρίων Νήσων, του Συνασπισμού των Καναρίων, φθάνοντας τις 170 έδρες.

«Καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τις 170 έδρες έτσι ώστε η Ισπανία να έχει κυβέρνηση. Είναι ένας μεγάλος αριθμός αλλά δεν είναι αρκετός», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου στην οποία κάλεσε τα άλλα κόμματα να θέσουν τέρμα στο αδιέξοδο.

Ο Ραχόι χρειάζεται την αποχή των Σοσιαλιστών, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Ισπανία με 85 έδρες, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, εκείνοι όμως αρνούνται σθεναρά να ανοίξουν τον δρόμο για μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται οι κύριοι αντίπαλοί τους.

Προκειμένου να δώσουν την υποστήριξή τους, οι Ciudadanos απαίτησαν από το PP να συμφωνήσει σε ορισμένους όρους, περιλαμβανομένης της εφαρμογής μέτρων κατά της διαφθοράς και μιας αλλαγής του εκλογικού συστήματος που στην παρούσα μορφή του ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα.