Οι μισοί Γερμανοί δεν επιθυμούν τέταρτη θητεία της Μέρκελ, την ώρα που πυκνώνουν οι φήμες ότι η καγκελάριος θα ανακοινώσει εκ νέου την υποψηφιότητά της στο συνέδριο των χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος εκτιμούν ότι στο συνέδριο στο Έσσεν η Α. Μέρκελ θα διεκδικήσει ταυτόχρονα, για τακτικούς λόγους και την προεδρία του κόμματος.

Με την κίνηση αυτή η καγκελάριος θα καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τις επικριτικές φωνές εναντίον της θέτοντας στους εσωκομματικού αντιπάλους της ένα δίλημμα. Όσοι δεν με στηρίξουν, τορπιλίζουν την νίκη της CDU στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το φθινόπωρο του 2017. Η τακτική αυτή θα πειθαρχήσει του αντιπάλους και θα συσπειρώσει τους χριστιανοδημοκράτες, εκτιμά η Bild.

Παράλληλα, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel η καγκελάριος σχεδίαζε αρχικά να ανακοινώσει την υποψηφιότητά για την καγκελαρία την περασμένη άνοιξη.

Λόγω όμως των εξελίξεων στην προσφυγική κρίση και την διαμάχη με τον βαυαρό πρωθυπουργό και πρόεδρο των χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ ανέβαλε την ανακοίνωση αρχικά για το φθινόπωρο. Όμως και αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν εφαρμόστηκε μιας και η Α. Μέρκελ δεν διέθετε την απαραίτητη στήριξη από τους χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.

Κύκλοι των χριστιανοδημοκρατών ωστόσο μιλούν για σενάρια χωρίς πυρήνα αληθείας. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η Α. Μέρκελ δεν έχει μιλήσει ούτε στους πιο στενούς της συνεργάτες για τα σχέδιά της. Λένε μάλιστα ότι μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι η Α. Μέρκελ θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα, εκτιμούν οι κύκλοι.
Το 50% των Γερμανών απορρίπτει νέα θητεία της Α. Μέρκελ

Από την πλευρά των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών δεν είναι λίγες οι σκωπτικές φωνές που κάνουν λόγο για πολιτική εξάρτηση της Α. Μέρκελ από τον Χ. Ζέεχοφερ. Όμως ούτε το SPD έχει αποφασίσει ποιος από τους σοσιαλδημοκράτες θα διεκδικήσει την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι σοσιαλδημοκράτες σχεδιάζουν πάντως να ανακοινώσουν το όνομα του υποψηφίου στις αρχές το νέου χρόνου και να επικυρώσουν την υποψηφιότητα στο κομματικό συνέδριο τέλη Μαΐου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση της εταιρίας Emnid για λογαριασμό της Bild am Sonntag το 50% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά μιας τέταρτης θητείας της Α. Μέρκελ, ενώ το 42% υπέρ. Ενδιαφέρον έχει ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του CDU το 70% επιθυμεί και τέταρτη θητεία της καγκελαρίου ενώ 22% τάσσεται κατά.