Καθοριστική για την έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό θεωρούν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών την επικείμενη συνάντηση του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στη Γενεύη, στις 7 Ιουλίου.
Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναμένει από τους "δυο ηγέτες" να συμφωνήσουν σ' ένα "πρακτικό σχέδιο δράσης", ενώ παράλληλα ευελπιστεί ότι μέχρι την κοινή τους συνάντηση θα έχουν καταφέρει να επιτύχουν περισσότερες συγκλίσεις στα ζητήματα που συζητούν στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της Γραμματείας ετοιμάζουν "οδικό χάρτη" για τα επόμενα βήματα, ενώ παράλληλα θα επαναληφθεί με δήλωση του Γ.Γ., μετά τη συνάντηση της Γενεύης, ότι η διαδικασία συνεχίζει να είναι "κυπριακής ιδιοκτησίας".

Ο Μπαν Κι-μουν, ο οποίος επανεξελέγη χθες από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για μια δεύτερη πενταετία στη θέση του Γενικού Γραμματέα, τόσο στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, όσο και σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, σκοπεύει να θέσει κατά κάποιο τρόπο το χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας, να ζητήσει εντατικοποίηση των συνομιλιών, καταγραφή των συγκλίσεων και ανασκόπηση των αποτελεσμάτων με μια νέα συνάντηση, ενδεχομένως μετά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δηλαδή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Επίσης, αν και δεν θα ορίζει ημερομηνία πραγματοποίησης πολυμερούς διάσκεψης, εντούτοις θα προδιαγράφει τις εξελίξεις ολοκλήρωσης της διαδικασίας με τη σύγκλιση μιας τέτοιας διάσκεψης. Πριν τη συνάντηση της Γενεύης, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη νέος γύρος χωριστών διαβουλεύσεων απεσταλμένων του προέδρου Χριστόφια και του κ. Έρογλου με τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για το περιουσιακό ζήτημα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα Ηνωμένα Έθνη, με στήριξη της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Βρυξελλών, θα επιδιώξουν να υπάρξει συνολική επίλυση του Κυπριακού, με τη διεξαγωγή χωριστών δημοψηφισμάτων, πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2012. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν τεθεί στόχοι από το Γ.Γ. του ΟΗΕ και τους συνεργάτες του, αλλά στην πορεία του χρόνου ανατράπηκαν, εξαιτίας της "τουρκικής αδιαλλαξίας", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ελληνική διπλωματική πηγή.
TAGS