Μήνυμα τερματισμού της συμφωνίας για το προσφυγικό εφόσον η ΕΕ δεν απελευθερώσει τη βίζα προς τους τούρκους πολίτες στέλνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η συμφωνία δεν είναι δεδομένη.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματά μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ όσο αυτή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσαβούσογλου εκτιμά ότι το 2016 μπορεί να αποτελέσει έτος επίλυσής του, ωστόσο εκφράζει την πάγια θέση της Αγκυρας υπέρ των εγγυήσεων με τις οποίες Αθήνα και Λευκωσία διαφωνούν.

Στο θέμα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών διατηρεί χαμηλούς τόνους, εκφράζοντας την ευχή ότι οι διαδικασίες όπως προβλέπεται από τους ελληνικούς νόμους θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω ώστε να δικαστούν στην Τουρκία.

Επισημαίνει, τέλος, ότι σταθερός στόχος της Τουρκίας παραμένει η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ και εκφράζει την ελπίδα ανάλογη να είναι και η βούληση της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο κ. Τσαβούσογλου είπε:

Εκείνη τη νύχτα, ο τουρκικός λαός πέρασε ένα μαρτύριο δίχως προηγούμενο. Επρόκειτο για μια βίαιη τρομοκρατική εκστρατεία ενορχηστρωμένη από μια στρατιωτική σέκτα. Στόχευε στην τρομοκράτηση του τουρκικού έθνους ώστε να αποδεχθεί με τη χρήση βίας τον ζυγό της παράνομης οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν. Εκείνο το βράδυ τανκς πέρασαν πάνω από πολίτες που προσπάθησαν να τα σταματήσουν. Επιθετικά ελικόπτερα πυροβόλησαν εναντίον άοπλων διαμαρτυρόμενων πολιτών. Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Βουλή, το Προεδρικό Παλάτι και το αρχηγείο της αστυνομίας. Μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων εστάλη για να δολοφονήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο. Η απόπειρα απέτυχε αφήνοντας πίσω περισσότερους από 240 νεκρούς και 2.000 τραυματίες. Η 15η Ιουλίου έδειξε τη σοβαρότητα ενός κινδύνου που συνέστησε υπαρξιακή απειλή ενάντια στα θεμέλια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Με όλα αυτά πλέον γνωστά, υπάρχει εθνική ενότητα και όλα τα στρώματα του τουρκικού λαού υποστηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια για την εξάλειψη αυτού του κινδύνου. Τώρα, οι εισαγγελείς συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία για τους δράστες και αυτά θα παρουσιαστούν στα δικαστήρια εν ευθέτω χρόνω. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κρίσιμα ευρήματα που δείχνουν ότι ο FETO (σ.σ.: οργάνωση Γκιουλέν) και ο ηγέτης του ήταν οι βασικοί υποκινητές αυτής της επίθεσης. Ο FETO δεν παρεισέφρησε μόνο στον στρατό, αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς του κράτους, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, όπως η υγεία, η παιδεία, ο ακαδημαϊκός χώρος, τα ΜΜΕ και οι επιχειρήσεις.