Προειδοποιητικό "καμπανάκι" έκρουσε ο Λευκός Οίκος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την «μονομερή» προσέγγιση σε φορολογικά ζητήματα απέναντι στην Apple.

Αφορμή στάθηκε το πρόστιμο που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Apple ως ποινή για το που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Apple ως ποινή για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που απολάμβανε επί δεκαετίες στην Ιρλανδία.

Από την μεριά του ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα Τζος Έρνεστ εξέφρασε την ανησυχία του για την στάση της Ε.Ε που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο για ένα δίκαιο, διεθνές φορολογικό σύστημα.

Ο εκπρόσωπος άφησε δε να εννοηθεί ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Apple μπορεί «να είναι άδικη για τους Αμερικανούς φορολογούμενους επειδή η εταιρεία ενδεχομένως να μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά στις ΗΠΑ ως έκπτωση φόρου».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μακράν τη μεγαλύτερη αποζημίωση που ζητά η Κομισιόν στην ιστορία της για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων περί παράνομης κρατικής βοήθειας σε εταιρείες, κανόνες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ανταγωνιστικής και ελεύθερης αγοράς. Η Apple και η Ιρλανδία διαμήνυσαν άμεσα ότι προτίθενται να εφεσιβάλλουν την απόφαση της Επιτροπής.

Πάντως, η αμερικανική οργάνωση AFT, που αγωνίζεται υπέρ της δίκαιης φορολογίας, χαιρέτισε την απόφαση των Βρυξελλών