Έπειτα από ένα καλοκαίρι πολιτικών σεισμών τους οποίους ακολούθησαν μερικές εβδομάδες ηρεμίας και διακοπών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συναντάται σήμερα με το υπουργικό της συμβούλιο, για να εξεταστεί το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Θα είναι η πρώτη φορά που η Μέι, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον εξαιτίας της ψήφου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, θα συναντήσει τους υπουργούς της αφότου τους ζήτησε να αξιοποιήσουν τις διακοπές τους για να σκεφτούν και να προτείνουν ιδέες για το πώς η χώρα θα διαμορφώσει τη σχέση της με την ΕΕ μετά το διαζύγιο. 

Για πολλούς στην ΕΕ, η κατάσταση δεν βρίσκεται στο πριν. Παρότι έδωσαν χρόνο στη Μέι για να διαμορφώσει τις διαπραγματευτικές της θέσεις προτού κηρυχθεί επίσημα η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης, αδημονούν το Λονδίνο να αρχίσει τις συνομιλίες και να τερματίσει την αβεβαιότητα, η οποία όπως τονίζουν πλήττει τις επενδύσεις. 

Η Μέι είχε αναθέσει «σε όλους τους υπουργούς να εντοπίσουν τις ευκαιρίες στους τομείς αρμοδιότητάς τους» κατά τη διάρκεια των διακοπών, υπενθύμισε μια κυβερνητική εκπρόσωπος, και σήμερα «η νέα ομάδα θα της παρουσιάσει τις προτάσεις της και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης». 

«Όταν η πρωθυπουργός λαμβάνει μια απόφαση περιμένει από το υπουργικό της συμβούλιο να την εφαρμόσει», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. 

Η Μέι έχει πει ότι δεν θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας – το οποίο προβλέπει την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την ΕΕ – πριν εξασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βρετανία. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών, την οποία ένας συνεργάτης του Κάμερον χαρακτήριζε «ανυπότακτη», θα ζητήσει την άποψη του κοινοβουλίου, παρότι τυπικά δεν χρειάζεται την έγκρισή του. 

Συνεργάτες της ξεκαθαρίζουν ότι οι αποφάσεις της δεν θα επηρεαστούν από τις συνεχιζόμενες διαστάσεις των απόψεων εντός της κυβέρνησής της, που όπως και το Συντηρητικό Κόμμα γενικά διχάζεται για το εάν η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά για να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της και της μετανάστευσης, ή να αναζητήσει συμβιβαστική λύση.