Το δικαίωμά τους στο... μπουρκίνι υπερασπίζονται 5 Μουσουλμάνες στον Guardian, την ώρα που στην Γαλλία έχει ξεσπάσει σχεδόν... πόλεμος για την εν λόγω ενδυμασία, μετά και από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Η ίδια η Αχέντα Ζανέτι, η δημιουργός του ρούχου τονίζει ότι ''είναι απλά κάτι που ταιριάζει σε ένα σεμνό άτομο, ή σε κάποιον που έχει καρκίνο του δέρματος ή και σε μια νέα μητέρα που δεν θέλει να φορέσει μπικίνι.

Μια 26χρονη κτηματομεσίτρια στο Λονδίνο τονίζει ότι θέλει να φορά μπουρκίνι γιατί αυτό της δίνει ελευθερία. 

Όπως υπογραμμίζει :

Δεν έχω να ανησυχήσω για άγνωστους άντρες που κοιτούν το σώμα μου με σεξουαλικό τρόπο ή για ανθρώπους που κρίνουν την εμφάνισή μου ή σχολιάζουν τα ρούχα μου. Εμμένω στον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα, που ονομάζεται χιτζάμπ, το ένδυμα που καλύπτει από το κεφάλι μέχρι τα νύχια, αφήνοντας ακάλυπτα μόνο τα χέρια και το πρόσωπο. Είναι μια εντολή από τον Αλλάχ. Είμαι μουσουλμάνα και είμαι περήφανη, να αναγνωρίζομαι με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται οι άλλοι. 

Οπως λέει, πολλοί την κοιτάζουν και σχολιάζουν, ωστόσο, τονίζει: «Είμαι μορφωμένη μουσουλμάνα, που εργάζεται, που όλη της η οικογένεια είναι Χριστιανοί, που πληρώνει φόρους, όπως οι άλλοι. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο».

Η 29χρονη Αισά από το Μπέρμινγχαμ όταν πάει στην παραλία φορά μακριές φούστες και κολάν. 

«Εχω επιλέξει να ντυθώ με αυτόν τον τρόπο. Πιστεύω πως ο Θεός με έχει κάνει εγγενώς όμορφη και να μην εξαρτώμαι από έναν άνθρωπο να με κάνει να αισθανθώ έτσι», λέει η Αίσα, προσθέτοντας πως ένα κομπλιμέντο είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ωστόσο, δεν θα αισθανθεί άσχημα αν δεν το εισπράξει.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Guardian, δεν έχει δεχθεί αρνητική κριτική για την ενδυματολογική της επιλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Το να φορώ μαντίλα και να ντύνομαι σεμνά σε δημόσιους χώρους είναι μια θρησκευτική επιλογή για μένα, επειδή έχω επιλέξει να προσκυνώ τον Αλλάχ», επισημαίνει.

«Μια 10χρονη μουσουλμάνα ζήτησε από συνάδελφό μου το όνομά μου, επειδή της άρεσε ο τρόπος που ντύνομαι. Ημουν το δικό της «style icon», λέει χαρακτηριστικά.

Η 33χρονη Φάφα από την άλλη υποστηρίζει ότι ''αυτή η επιλογή μου δίνει σεβασμό. Αυτό είναι το σώμα μου και έχω δικαιώμα να καλύψω όποιο μέρος του θέλω. Το μπουρκίνι μου δίνει ασφάλεια και άνεση. Δεν μου αρέσει να είμαι θύμα θρασειών ανδρών''. 

Η 36χρονη Αμέρα από την πλευρά της λέει ότι ο τρόπος που ντύνεται της δίνει δύναμη.

«Κανένας δεν θα με γλυκοκοιτάξει ή θα με κάνει νιώσω ''μικρή'', σφυρίζοντάς μου. Δεν είμαι αόρατη, περπατάω με το κεφάλι ψηλά», δηλώνει, λέγοντας πως ούτε ο πατέρας, ούτε ο αδελφός της ενδιαφέρονται για το τι φοράει.

«Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στο πως θα ντυθώ. Μερικές φορές με χλευάζουν, άλλοι σιγοψιθυρίζουν, άλλοι είναι απλά εχθρικοί, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δείχνουν πιο ανεκτικοί», αναφέρει.

Τέλος, η 44χρονη Τζες, τέλος, τονίζει ότι ''της αρέσει να φορά μπουρκίνι''. «Ως μουσουλμάνα το Κοράνι μου υπαγορεύει να μην φορώ ό,τι και οι μη-μουσουλμάνες, παραμένοντας αναγνωρίσιμη για τη μουσουλμανική μου ταυτότητα ανά πάσα στιγμή. Ως μουσουλμάνα πιστεύω πως ο κόσμος είναι προσωρινή παγίδα ευχαρίστησης, που θα σε γοητεύσει από τις ανταμοιβές στη μετά θάνατον ζωή».