Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε λίγο μετά τις 3 (ώρα Ελλάδας) τη σταδιακή έως το 2012 αποχώρηση 33.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν ενώ είπε πως μέχρι το 2014 ο έλεγχος της περιοχής θα περάσει στους Αφγανούς. Το σχόλιο των ταλιμπάν. Στο διάγγελμά του είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν 10.000 στρατιώτες ενώ άλλοι 23.000 μέχρι το καλοκαίρι του 2012. «Ήρθε η ώρα η Αμερική να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση του κράτους, εδώ στην πατρίδα» είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό στάδιο αποχώρησης περισσότεροι στρατιώτες θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής σταδιακά καθώς οι Αφγανοί θα αναλάβουν οι ίδιοι την ασφάλεια τους μέχρι το 2014.

Επίσης αναφέρθηκε στην Αλ Κάιντα λέγοντας ότι δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, που πυροδότησε τον δεκαετή πόλεμο και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να συμφιλιώσουν τον αφγανικό λαό συμπεριλαμβανομένων των ταλιμπάν.

«Αυτή είναι η αρχή –αλλά όχι το τέλος- της προσπάθειας μας να τελειώσουμε αυτό τον πόλεμο» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι παραμένουν ακόμα εκεί τεράστιες προκλήσεις.

Στο πλευρό του προέδρου τάχθηκε ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ενώ αντίθετοι με το σχέδιο ήταν αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ καθώς και ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα Ντέιβιντ Πετρέους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο σήμερα επιχειρούν στο Αφγανιστάν 100.000 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και 47.000 από άλλες χώρες.

Σύμφωνος ο Κάμερον

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι συμφωνεί απολύτως με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τη διατήρηση μίας «συνεχούς πίεσης» στους αφγανούς αντάρτες παρά τη μείωση των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο άνδρες είχαν μία τηλεφωνική συνομιλία λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον βρετανό πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο έδαφος και τις «συνέπειες στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών ενισχύσεων» που εστάλησαν στο Αφγανιστάν πριν 18 μήνες.

Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν ότι η πρόοδος στην μεταβίβαση (της ευθύνης για την ασφάλεια) θα επιτρέψει να ασκηθούν συνεχείς πιέσεις στους αντάρτες, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει μία σταδιακή μείωση των δυνάμεων της Isaf», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ικανοποίηση Καρζάι

Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα για την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το ένα τρίτο των 100.000 αμερικανών στρατιωτών θα αποχωρήσει από το Αφγανιστάν από σήμερα ως το καλοκαίρι του 2012.

«Σήμερα χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ», τόνισε ο Καρζάι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ. «Θεωρούμε ότι είναι ένα σωστό μέτρο για τους ίδιους όπως και για το Αφγανιστάν και το στηρίζουμε», πρόσθεσε.

Ταλιμπάν: «Συμβολική πράξη η ανακοίνωση Ομπάμα»

Η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δεν είναι παρά μια «συμβολική πράξη» και πως απαιτούνται σοβαρότερα βήματα για «να σταματήσει η μάταιη αιματοχυσία», επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι ταλιμπάν.

Οι ταλιμπάν θεωρούν ότι η ανακοίνωση αυτή «δεν ικανοποιεί ούτε την διεθνή κοινότητα, αλλά ούτε και τον αφγανικό λαό» και κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι έχουν πολλές φορές δημιουργήσει «ψεύτικες ελπίδες για τερματισμό του πολέμου στη χώρα»

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν για μια ακόμα φορά θέλει να επισημάνει πως η επίλυση της κρίσης στο Αφγανιστάν είναι η πλήρης αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, αμέσως, και όσο αυτό δεν γίνεται ο ένοπλος αγώνας μας θα εντείνεται από μέρα σε μέρα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των ταλιμπάν.