Η Γαλλία θα προχωρήσει σε "σταδιακή αποχώρηση" των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν "σε αναλογία και με παρόμοιο χρονοδιάγραμμα με αυτό της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων", ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία. Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Πριν από την ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, "για να συζητήσουν την κοινή τους δέσμευση στο Αφγανιστάν", διευκρινίζεται στη γαλλική ανακοίνωση.

Ο Σαρκοζί "υπογράμμισε ότι η Γαλλία συμφωνεί με τις αναλύσεις και τους στόχους των ΗΠΑ και πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την απόφαση του πρόεδρου Ομπάμα", προσθέτει η ίδια πηγή.

Μετά τη συνομιλία του με τον αμερικανό πρόεδρο, ο Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει την δέσμευσή της με τους συμμάχους της ότι θα παραμείνει στο πλευρό του αφγανικού λαού ώστε να ολοκληρώσει την διαδικασία μετάβασης.

"Με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Γαλλία θα προχωρήσει σε μια σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν, σε αναλογία και με ένα χρονοδιάγραμμα παρόμοιο με αυτό της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της και με τις αφγανικές αρχές", καταλήγει η ανακοίνωση.

Σήμερα στο Αφγανιστάν υπηρετούν 4.000 γάλλοι στρατιώτες.