Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του μικρού Αϊλάν Κουρντί, ο οποίος πνίγηκε στα ανοιχτά της Τουρκίας και του οποίου η νεκρή φιγούρα έκανε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό.

Παρότι η μορφή του μικρού παιδιού να κείτεται στην παραλία της Αλικαρνασσού προκάλεσε ρίγος συγκίνησης ο πατέρας του ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν εκφράζει την λύπη του για την αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας απέναντι σε ένα τόσο φλέγον θέμα όπως το προσφυγικό.

Ο 41χρονος Αμπντουλάχ Κουρντί μιλώντας στην Bild δήλωσε : «Μετά τον θάνατο της οικογένειάς μου, οι πολιτικοί είπαν «Ποτέ ξανά! «Ολοι ήθελαν απολύτως να κάνουν κάτι εξαιτίας αυτής της φωτογραφίας που τους αναστάτωσε τόσο. Αλλά τώρα τι γίνεται; Οι νεκροί συνεχίζουν και κανείς δεν κάνει τίποτα»

Έθαψε την οικογένειά του στο Κομπάνι, μια κουρδική πόλη της Συρίας, κοντά στην Τουρκία. Δεν λυπάται που ο γιός του Αϊλάν έγινε τόσο τραγικά διάσημος. «Ενα τέτοιο πράγμα έπρεπε να φανερωθεί, ώστε οι άνθρωποι να δουν καθαρά τι συμβαίνει...Η φρίκη της Συρίας πρέπει να τελειώσει. Και οι τραγωδίες της εξορίας, επίσης», λέει.

Ωστόσο, σοκαρίστηκε από την πρωτοβουλία του κινέζουν καλλιτέχνη Ai Weiwei, ο οποίος φωτογραφήθηκε ο ίδιος στη στάση του Αϊλάν, σε μια ελληνική παραλία.

«Δεν με ρώτησε και σοκαρίστηκα πραγματικά. Καταλαβαίνω ότι ο  Ai Weiwei θέλει να κάνει κάτι για τους πρόσφυγες, αυτό είναι θετικό. Αλλά θα έπρεπε να σκεφτεί κι εμένα. Είμαι ο πατέρας και πρέπει να ζω με αυτό», δήλωσε.