Η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη συμφωνία για την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο πως η Άγκυρα θα πρέπει ακόμη να ικανοποιήσει κάποια σημεία αναφοράς προτού εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη μετανάστευση, τόνισε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία να εκπληρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου "πολύ σύντομα", χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, που έχει σκοπό να ανακόψει την εισροή παράτυπων μεταναστών, αν δεν πάρει την απελευθέρωση της βίζας που της έχει υποσχεθεί η Ευρώπη.

Ο Τσελίκ υποστήριξε ακόμη πως η Τουρκία είναι προσηλωμένη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο και ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, στο περιθώριο επαφών του στην Άγκυρα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι όσο φλέγεται ένα τμήμα του κόσμου, θα εξακολουθήσει να υπάρχει το πρόβλημα των προσφύγων, ενώ για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ανέφερε πως: «η ΕΕ στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε ότι «θα πάρει χρόνο» η επίλυση του προσφυγικού ζητήματος και σημείωσε ότι «απελπισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Το θέμα είναι πώς θα συμπεριφερθούμε απέναντι στους ανθρώπους αυτούς. Η Τουρκία το έδειξε αυτό. Γι αυτό εξάλλου υπογράφηκε και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία εφαρμόζεται».

«Η συμφωνία λειτουργεί», πρόσθεσε και ερωτηθείς πόσους πρόσφυγες έχει δεχθεί η Ευρώπη, απάντησε ότι «το ζήτημα δεν αφορά τους αριθμούς, αλλά τον άνθρωπο. Μπορεί να πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα και τεχνικά, αλλά το σημαντικό είναι πώς θα συμπεριφερθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει δεχθεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και όπως είπε βρίσκονται 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γερμανία και 50 χιλιάδες στην Ελλάδα.

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι «αρχικά η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη, αλλά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ευρώπη. Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Και δεν είναι μόνο η Συρία. Υπάρχουν και άλλες χώρες σε αστάθεια».

Για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπογράμμισε πως «η ΕΕ έχει θέσει κάποιες σταθερές. Είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν για την ένταξη κάποιας χώρας στην ΕΕ». Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο «η Τουρκία πρέπει να δεχθεί τις σταθερές αυτές. Μπορεί στην Ευρώπη να υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά η Ευρώπη στηρίζει την Τουρκία και πιστεύει ότι κάποια μέρα η χώρα αυτή θα γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας», προσθέτοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα τον πολιτισμό και την πολιτική.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία, ο Έλληνας επίτροπος ανέφερε ότι «όλος ο κόσμος σοκαρίστηκε, αλλά πρέπει να συγχαρούμε τους πολίτες της Τουρκίας, επειδή υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία. Ήταν μία νίκη της δημοκρατίας». «Η Τουρκία βγήκε πιο ισχυρή από την απόπειρα πραξικοπήματος. Η ΕΕ στηρίζει την Τουρκία και λόγω των μεταρρυθμίσεων που γίνονται», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πώς αντέδρασε ο ίδιος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, καθώς ήταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε πως επικοινώνησε με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης. «Ήταν μία ιστορική στιγμή για την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «στο παρελθόν υπήρξαν πραξικοπήματα στην Τουρκία, αλλά με την προσπάθεια των πολιτών παρήλθαν εκείνες οι εποχές». Σύμφωνα με τον ίδιο, μία άλλη συνέπεια των εξελίξεων στις 15 Ιουλίου ήταν «η ενότητα στην Τουρκία».

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης βρίσκεται στην Άγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ερωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται η εφαρμογή των κριτηρίων για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και ζητήματα που άπτονται της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, όπως π.χ. οι επιστροφές και οι επανεισδοχές μεταναστών