Υπό αστυνομική φρούρηση επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές στα σχολεία της Γαλλίας εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν την χώρα το τελευταίο χρόνο.

Ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούσαν έξω από σχολεία σ' όλη τη χώρα καθώς παιδιά, γονείς και δάσκαλοι συγκεντρώνονταν στις εισόδους τους.

Στο Δημοτικό σχολείο Μπερνάρ Παλισί του Ζουενβίλ-λε-Πον ανατολικά του Παρισιού, τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν καθολική απαγόρευση εισόδου γονιών στα σχολικά κτίρια καθώς και την παρουσία της τοπικής αστυνομίας την ώρα έναρξης της λειτουργίας του σχολείου.

"Η διαφορά είναι ότι δυστυχώς δεν έχουμε πια πρόσβαση στο σχολείο", λέει η Φαϊζά Τεαμπουί, ο νεαρός γιος της οποίας πηγαίνει φέτος σχολείο για πρώτη φορά.

"Σκέπτομαι όμως ότι αυτό είναι πολύ θετικό επειδή σημαίνει πως δεν μπορεί να μπει κανένας άγνωστος ενήλικος. Ποτέ δεν ξέρεις, η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για την πόλη και τα παιδιά μας πάνω απ' όλα. Είναι σημαντικό να αισθάνεσαι ήσυχος".

Ο Ολιβιέ Ντον, δήμαρχος του Ζουενβίλ-λε-Πον, δήλωσε πως διατέθηκε προϋπολογισμός 100.000 ευρώ για τη βελτίωση της ασφάλειας του σχολείου.

Με το ποσό αυτό χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων η εγκατάσταση ανακλαστικών υαλοπινάκων στις εισόδους του σχολείου ώστε αυτοί που βρίσκονται απ' έξω να μην μπορούν να βλέπουν μέσα. Χρηματοδοτήθηκε επίσης η εκπαίδευση του σχολικού προσωπικού στις διαδικασίες εκκένωσης του σχολείου και στον έλεγχο καταστάσεων κρίσης, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που έχουν δοθεί σε όλα τα γαλλικά σχολεία.

"Θα έχουν περισσότερο εξοπλισμό, όπως σφυρίχτρες, φορητούς ασυρμάτους, συσκευές ενδοσυνεννόησης", δήλωσε ο Ντον.