Με το θέμα της βίζας να αποτελεί «αγκάθι» μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας φαίνεται να κύλισε η συνάντηση μεταξύ του πρόεδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά την σημερινή συνάντηση τους στην Άγκυρα.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη συνέχεια, ο κ. Σουλτζ είπε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η ασφάλεια, οι θεμελιώδεις ελευθερίες, η ελευθερία του Τύπου, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το θέμα των θεωρήσεων, το προσφυγικό και η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία σχετικά με το προσφυγικό.

«Υπάρχουν θέματα που συμφωνούμε και θέματα που διαφωνούμε» είπε ο κ. Σουλτζ και τόνισε ότι ένα από τα σημεία διαφωνίας είναι το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της ΕΕ. «Εάν δεν λυθούν κάποια προβλήματα, όπως η αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν μπορούν να καταργηθούν οι θεωρήσεις» είπε.

Ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι, ως προς το ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων, υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν και ανέφερε ότι ένα από αυτά είναι η αλλαγή στον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως δεν μπορεί να αλλάξει ο νόμος, τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρομοκρατικές οργανώσεις. «Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ευρώπη. Η Τουρκία, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τον αντιτρομοκρατικό νόμο, γιατί αυτό και δεν θα πρόσφερε κάτι και επιπρόσθετα θα μεγέθυνε την απειλή που δέχεται η Τουρκία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των θεωρήσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «αμφότερες οι πλευρές δεν τήρησαν κάποιες από τις υποσχέσεις τους. Υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούμε και να το αλλάξουμε αυτό, αλλά εκτός από την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου». Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί σταδιακή κατάργηση των θεωρήσεων, πρώτα για κρατικούς λειτουργούς ή για άλλες κατηγορίες, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε αρνητικά και είπε πως «δεν γίνεται περιορισμένη κατάργηση».

Ο κ. Σουλτζ ρωτήθηκε αν η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ως προς την αλλαγή στον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο, σηματοδοτεί και την αποτυχία της διαδικασίας για την κατάργηση των θεωρήσεων και είπε πως «αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει τελική αποτυχία. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε». Στο ίδιο ερώτημα απάντησε και ο κ. Γιλντιρίμ, λέγοντας πως «δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε στο ζήτημα του αντιτρομοκρατικού νόμου. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι λόγος για να προεξοφλήσουμε την αποτυχία».

Ως προς το θέμα των ελευθεριών στην Τουρκία, ο κ. Σουλτζ είπε πως «υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που αντιλαμβανόμαστε εμείς και η Τουρκία, ως προς το θέμα της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας έκφρασης και συνεπώς θα πρέπει να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα των διαφορών αυτών». «Οι σημαντικότερες ενδείξεις για το επίπεδο της δημοκρατίας είναι η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία έκφρασης» είπε ο κ. Σουλτζ.