«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τις επαφές του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Τουρκία.

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε τη βούληση της ευρωπαϊκής πλευράς να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από την ευρωτουρκική συμφωνία της 18ης Μαρτίου, καθώς και την προσδοκία της ότι το ίδιο θα κάνει και η τουρκική πλευρά. Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχει μεν πρόοδος, αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί».

Στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, πραγματοποιείται άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, με βασικό θέμα την Τουρκία, τόσο σε ό,τι αφορά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, όσο και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την κοινή διαχείριση του προσφυγικού.

Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα της συνόδου των 28 υπουργών Εξωτερικών, παρών θα είναι και ο Τούρκος υπουργός Ομέρ Τσελίκ, στον απόηχο των παραπόνων από διάφορα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έδειξαν την αναμενόμενη αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.