Σε φλέγον θέμα ανακηρύχθηκε στη Γαλλία η διαμάχη για την απαγόρευση ή όχι του μπουρκίνι, με κορυφαίους, μάλιστα, πολιτικούς να το χρησιμοποιούν ως... βέλος στην εκλογική τους φαρέτρα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί  ο οποίος σκοπεύει να αλλάξει το Σύνταγμα  εφόσον επανεκλεγεί στην προεδρία στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2017, είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι θα απαγορεύσει το μαγιό που έχει διχάσει τη γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση και κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας σχεδόν όλον τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, παρά την ετυμηγορία του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας για την ελευθερία ενδυματολογικής έκφρασης στις παραλίες, η αναστάτωση για το μπουρκίνι συνεχίζεται στη Γαλλία και ενώ δεκάδες δήμαρχοι επιμένουν στην απαγόρευση, διχασμένος παραμένει ο πολιτικός κόσμος.

Η ελπίδα ότι η απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου, δηλαδή του γαλλικού «Συμβουλίου Επικρατείας», θα επέφερε ηρεμία στη διαμάχη για την αμφίεση στις γαλλικές παραλίες, αποδείχθηκε τελικά μία ψευδαίσθηση.

Τώρα πάντως είναι που η αντιπαράθεση εντείνεται, καθώς η δεξιά αντιπολίτευση απαιτεί από την κυβέρνηση να απαγορεύσει άμεσα, με νομοθετικά μέτρα, το μπουρκίνι.

Αντιθέτως, πολλά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δικαστηρίου.

Όχι όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος από την αρχή είχε υποστηρίξει δημάρχους που ήθελαν να απαγορεύσουν το μπουρκίνι στην επικράτειά τους.

Την απόφασή τους να φορούν μπουρκίνι υπερασπίζονται, πάντως, ένθερμα οι Μουσουλμάνες που ζουν στην Ευρώπη.

Η 29χρονη Αισά από το Μπέρμινγχαμ όταν πάει στην παραλία φορά μακριές φούστες και κολάν. 

«Εχω επιλέξει να ντυθώ με αυτόν τον τρόπο. Πιστεύω πως ο Θεός με έχει κάνει εγγενώς όμορφη και να μην εξαρτώμαι από έναν άνθρωπο να με κάνει να αισθανθώ έτσι», λέει η Αίσα, προσθέτοντας πως ένα κομπλιμέντο είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ωστόσο, δεν θα αισθανθεί άσχημα αν δεν το εισπράξει.

«Το να φορώ μαντίλα και να ντύνομαι σεμνά σε δημόσιους χώρους είναι μια θρησκευτική επιλογή για μένα, επειδή έχω επιλέξει να προσκυνώ τον Αλλάχ», επισημαίνει.