current views are: 10

3 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση04:30

Εντυπωσιακές εικόνες! Εντοπίστηκε ηφαίστειο πάγου στον πλανήτη Δήμητρα (Βίντεο)

Πρόκειται για ένα ηφαίστειο πάγου το οποίο βρίσκεται στον πλανήτη Δήμητρα και που σύμφωνα με εκτιμήσει ειδικών βγάζει λιωμένο πάγο​ αντί για καυτή λάβα.

Δημοσίευση 04:30’

Πρόκειται για ένα ηφαίστειο πάγου το οποίο βρίσκεται στον πλανήτη Δήμητρα και που σύμφωνα με εκτιμήσει ειδικών βγάζει λιωμένο πάγο​ αντί για καυτή λάβα.

Το όνομα του είναι Αχούνα Μονς και υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια. 

Πρόκειται για ένα ηφαίστειο πάγου το οποίο βρίσκεται στον πλανήτη Δήμητρα και που σύμφωνα με εκτιμήσει ειδικών βγάζει λιωμένο πάγο​ αντί για καυτή λάβα.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η Δήμητρα διαθέτει ένα τουλάχιστον μεγάλο ηφαίστειο πάγου (γνωστό και ως κρυοηφαίστειο), το Αχούνα Μονς, το οποίο εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια. Δεν πιστεύεται ότι έκτοτε έχει γίνει άλλη έκρηξη του ηφαιστείου.

Προς το παρόν παραμένει ασαφές με ποια υλικά τροφοδοτείται το «κρυομάγμα» του εν λόγω ηφαιστείου, ύψους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, που είναι και το υψηλότερο όρος της Δήμητρας, περίπου το ήμισυ του Έβερεστ. Το «κρυομάγμα» πιθανώς αποτελείται από ένα μείγμα αλάτων χλωρίου ή αμμωνίας και παγωμένου νερού. Πιθανά – αλλά όχι σίγουρα- «κρυοηφαίστεια» έχουν εντοπιστεί επίσης στον Πλούτωνα και ίσως στον δορυφόρο Τιτάνα του Κρόνου. Πάντως ορισμένοι πλανητικοί επιστήμονες δεν έχουν ακόμη πεισθεί ότι όντως το Αχούνα Μονς είναι «κρυοηφαίστειο» και περιμένουν περισσότερα στοιχεία επ’ αυτού.


σχετικα αρθρα