Τόσο ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Τζον Μπράμπι όσο και ο αρχηγός του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών Τεντ Μπέλιου εκφράζουν την υποστήριξή τους για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας με επιστολές τους προς την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνη και Βικτώριας και δεσμεύονται να συνεχίσουν να στηρίζουν γενικά την Ελληνική παροικία, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή της στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Βικτώριας.

Με την ευκαιρία των πολιτειακών εκλογών στη Βικτώρια ο αρμόδιος υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Τζέημς Μερλίνο, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κοινότητας Βασίλη Παπαστεργιάδη εκ μέρους του πρωθυπουργού Τζον Μπράμπι, αναφέρει ότι "το Εργατικό Κόμμα αναγνωρίζει ότι η ελληνική παροικία της Βικτώριας, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, έχει συμβάλει σημαντικά σε όλες τις πτυχές της ζωής της Πολιτείας μας".

"Πράγματι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ελληνική κοινότητα της Βικτώριας είχε σημαντική επίδραση στη δυναμική, κοσμοπολίτικη κοινωνία που έχουμε σήμερα," προσθέτει.

Επίσης ο κ. Μερλίνο αναφέρει ότι η Εργατική Κυβέρνηση Μπράμπι είναι υπερήφανη για την υποστηρικτική και εποικοδομητική σχέση της με την ελληνική κοινότητα της Βικτώριας.

"Μαζί με τη Δημαρχία Μελβούρνης, επενδύουμε 3,5 εκατομμυρίων δολάρια για την αναμόρφωση της ελληνικής πολιτιστικής περιοχής της οδού Λόνστεϊλ, που είναι το ιστορικό κέντρο της Ελληνικής κοινότητάς μας και ένας δημοφιλής προορισμός για όλους τους κατοίκους της Βικτώριας," τονίζει.

"Έχουμε δεσμευτεί να χορηγήσουμε 2 εκατομμύρια δολάρια για το προτεινόμενο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας και $1,25 εκατ. έχουν επενδυθεί για την αναμόρφωση της οδού Λόνσντεϊλ. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης με ειδικό φωτισμό στη γωνία των οδών Ράσελ και Λόνστεϊλ, που θα υπογραμμίζει τον χαρακτήρα της ελληνικής περιοχής στα εκατομμύρια άτομα που περνούν από εκεί κάθε χρόνο."

Παράλληλα, ο κ. Μερλίνο αναφέρει στην επιστολή του ότι η Εργατική Κυβέρνηση Μπράμπι μέσω του Πολυπολιτισμικού Συμβουλίου Βικτώριας (VMC) έχει διαθέσει πάνω από $5,6 εκατ. σε χορηγίες προς 453 οργανώσεις της Πολιτείας, και πάνω από $1 εκατ. από τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για τη χρηματοδότηση φεστιβάλ και εκδηλώσεων της Ελληνικής παροικίας.

Επισημαίνει δε, ότι περισσότερα από $3 εκατ. διατέθηκαν για να βοηθήσουν ελληνικούς οργανισμούς να καλύψουν τρέχοντα λειτουργικά τους έξοδα και περισσότερα από $200.000 δολάρια επενδύθηκαν για την ενίσχυση των κοινοτικών σχολείων γλωσσών που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Ελληνικής παροικίας.

Σημειώνεται ότι το VMC είναι ένας από τους κύριους εταίρους του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, χρηματοδοτώντας με $70.000 το Φεστιβάλ Αντίποδες 2010.

"Το Εργατικό Κόμμα αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης των γλωσσών που ομιλούνται από τις πολυπολιτισμικές μας κοινότητες και κατανοεί ότι το κόστος παροχής προγραμμάτων διδασκαλίας γλωσσών έχει αυξηθεί και μια μελλοντική Εργατική Κυβέρνηση του Μπράμπι θα προσφέρει επιπλέον $8,8 εκατ. για να ενισχύσει τα κοινοτικά σχολεία ξένων γλώσσών," τονίζει επίσης ο κ. Μερλινο στην επιστολή του.

Επιστολή Τεντ Μπέλιου

Ο αρχηγός του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών, Τεντ Μπέλιου, σε επιστολή του προς τον κ. Παπαστεργιάδη εκφράζει την υποστήριξή του για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου που προτείνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών της Βικτώριας υποστηρίζει την προσφορά των $2 εκατ. που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση της Βικτώριας για την ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας. Το προτεινόμενο Κέντρο θα προβάλλει τη συμβολή της Ελληνικής κοινότητας - μια κοινότητα που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην επιτυχία της Βικτώριας ως πολυπολιτισμική Πολιτεία και η οποία αναγνωρίζει και εκτιμά, όπως και εμείς, τη σημασία του να κατανοείς και τιμάς την πολυπολιτισμική μας κληρονομιά. Το προγραμματιζόμενο Κέντρο θα προβάλλει την ιστορία της Ελληνικής μετανάστευσης και του Ελληνικού πολιτισμού και θα τονίζει τη συνεισφορά της δημοκρατίας, της πολιτιστικής παράδοσης, των τεχνών και της ανθρώπινης καλλιτεχνικής έκφρασης στην κοινωνία μας."

Παράλληλα, ο κ. Μπέλιου αναφέρει ότι μια μελλοντική κυβέρνηση του Συνασπισμού θα συνεργαστεί στενά με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας για να διασφαλίσει ότι το προτεινόμενο μεταναστευτικό αρχείο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, στην οδό Λόνσντεϊλ, θα λειτουργήσει με επιτυχία.

Αναφορά κάνει επίσης και στην πολιτική του Συνασπισμού για την ενίσχυση και αναβάθμιση του προγράμματος διδασκαλίας γλωσσών εκτός της Αγγλικής στα κρατικά σχολεία.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι: "Η πολιτική μας αυτή περιλαμβάνει τις ακόλουθες δεσμεύσεις:

- Την υποχρεωτική διδασκαλία ξένων γλωσσών στα κρατικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών

- Αύξηση του επιδόματος στα κοινοτικά σχολεία στα $190 ανά μαθητή, και

- Μια επένδυση της τάξης των $39,7 εκατ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια."

Ο κ. Μπέλιου αναφέρει επίσης στην επιστολή του ότι ο πρώην πρωθυπουργός Τζεφ Κένετ ήταν αυτός που δημιούργησε το Ελληνικό και Μεταναστευτικό Μουσείο και η Εργατική Κυβέρνηση ήταν αυτή που το κατήργησε.